Menu Zavřít

Tusk: Čína a Evropa jsou solidární s budoucími generacemi

2. 6. 2017
Autor: čtk

Evropská unie a Čína prohlubují svou spolupráci při ochraně ovzduší. Představitelé unie se s čínským premiérem Li Kche-čchiangem sice zabývali řadou témat od vzájemného obchodu po Severní Koreu, zcela jí však dominovaly otázky vyplývající ze čtvrtečního rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody.

„Čína a Evropa dnes ukázaly solidaritu s budoucími generacemi a odpovědnost za celou planetu. Jsme přesvědčeni, že včerejší (čtvrteční) rozhodnutí USA odstoupit od pařížské dohody je velkou chybu,“ prohlásil šéf Evropské rady Donald Tusk. Různí představitelé EU se už od čtvrtečního večera vyjadřují podobně, ostatně jako mnozí další politici z celé Evropy.

Podle dobře informovaného diplomata EU ale dnes nakonec nebylo na summitu EU-Čína formálně odsouhlaseno společné prohlášení k ochraně klimatu, ačkoliv s jeho obsahem ani jedna ze stran nemá problém. Důvodem jsou trvající neshody ohledně udělení statusu tržní ekonomiky Číně.

Šéf unijních summitů ovšem také zdůraznil, že klíčová transatlantická vazba je důležitější a vydrží i přes „nejnovější nešťastná rozhodnutí“ nové americké administrativy. Tyto vazby jsou totiž podle něj nadále základní jistotou, že lidé a země prosazující svobodu a vládu práva nezůstanou opuštěni a bez pomoci.


Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


Trumpův škrt amerického podpisu pod dohodou uzavřenou 195 státy v prosinci 2015 v Paříži je ale podle Tuska horší než starší rozhodnutí USA nepřipojit se k předcházejícímu protokolu z japonského Kjóta z konce 90. let. „Ale boj s klimatickými změnami a veškerý výzkumný, inovační a technický pokrok, který přinese, bude dál pokračovat s USA nebo bez nich,“ zdůraznil Tusk.

S čínskou stranou zástupci EU podle Tuska hovořili také o lidských právech a o tom, jak v této oblasti zlepšit spolupráci. „Vyjádřil jsem naše obavy o svobodu vyjadřování a shromažďování v Číně,“ řekl Tusk s tím, že upozornil na situaci národnostních menšin jako jsou Tibeťané i na zadržování některých obhájců a advokátů, kteří se právy zaobírají.

Li Kche-čchiang upozornil, že stabilní vztahy mezi EU a Pekingem jsou užitečné při řešení rostoucích nejistot ve světě. „Čínská strana věří, že bychom se při posilování vztahů mezi Čínou a EU měli řídit principem vzájemného respektu a rovnosti,“ poznamenal. Peking podle něj doufá, že EU bude respektovat čínské okolnosti a čínskou volbu cesty rozvoje země.


Přečtěte si více o reakcích na Trumpovo rozhodnutí:

Svět odsoudil odchod USA od klimatické dohody

 Německá kancléřka Angela Merkelová


Spolupráce EU a Číny v investicích a obchodu je široká a dál se prohlubuje, uvedli zástupci EU. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker před novináři uvedl, že s čínskou stranou opět otevřel téma čínské nadprodukce oceli a vstupu země do Světové obchodní organizace (WTO). „Pozice se sblížily, ale hotovo ještě není,“ poznamenal Juncker. „Společně si myslíme, že volný obchod je třeba udržet, přináší světu rozvoj a prosperitu a je základem míru ve světě,“ prohlásil čínský premiér.

BRAND24

„Máme mnoho společných zájmů, včetně toho základního - udržení a posílení mezinárodního systému založeného na pravidlech,“ řekl Tusk. Nynější, v pořadí už 19. společný summit EU-Čína byl podle něj zatím v historii nejslibnější.

Dále čtěte:

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon

CO2 ke globálnímu oteplování zásadně nepřispívá, tvrdí Trumpův hlavní ekolog

Klima ne, volný obchod ano. Státy G7 složitě hledají shodu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).