Menu Zavřít

Turecká opozice se kvůli ústavnímu referendu obrátila na soud

21. 4. 2017
Autor: čtk

Největší turecká opoziční strana, sociálnědemokratická Lidová republikánská strana (CHP), se nehodlá smířit s rozhodnutím volební komise, která ve středu zamítla její stížnost na nedělní ústavní referendum. O zrušení výsledků lidového hlasování bude usilovat u nejvyššího správního soudu, oznámil dnes místopředseda strany a poslanec Bülent Tezcan.

Turci v nedělním referendu podle neoficiálních výsledků těsnou většinou 51,4 procent hlasů přijali návrh zásadních ústavních změn, které výrazně rozšíří pravomoci hlavy státu. O změny usiloval především současný prezident Recep Tayyip Erdogan. CHP považuje výsledky hlasování za zmanipulované.

Premiér Binali Yildirim dnes podle agentury Anadolu uvedl, že má každý právo na to se odvolat k soudu. Žádný soud podle něj ale nemůže zvrátit rozhodnutí volební komise. „Volební komise přijímá konečné rozhodnutí,“ řekl premiér. Proti tomuto rozhodnutí není podle něj opravných prostředků.


Ekonomika Turecka není v dobré kondici:

S deficitem v Turecku roste i nezaměstnanost. Je nejvyšší za sedm let

Turecká lira (Zdroj: Pixabay.com)


CHP chce podle Tezcana u Státní rady, nejvyššího správního soudu v Turecku, napadnout především kontroverzní rozhodnutí komise uznat za platné i volební lístky a obálky, které sama neorazítkovala. Dosáhnout chce také toho, aby soud komisi zatím zakázal vyhlásit konečné výsledky.


Turecko je problémové. I tak s ním možná česká armáda udělá byznys:

Turecké obrněnce pro armádu? Česko zvažuje zbrojní kontrakt s „trojským koněm“ v NATO

Turecká firma FNSS chce české armádě prodat až 210 svých obrněných transportérů Kaplan-20


Podle premiéra Yildirima nemá nikdo právo „krást lidem čas“. „Jsou to plané pokusy,“ reagoval na oznámení opoziční strany o napadení referenda u soudu. „Není správné chtít změnit rozhodnutí lidu stížnostmi u soudů. To není demokratické,“ dodal.

Kromě opozice označila kvůli započítání hlasů v neoznačených obálkách za protiprávní nedělní referendum také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

CONTENT24


O nedávném tureckém referendu čtěte více:

Další tři měsíce. Turecko po referendu znovu prodloužilo výjimečný stav

Turecká volební komise trvá na svém rozhodnutí o platnosti lístků

Erdogana lze považovat za autoritářskou úchylku stejně jako za symptom nemocné demokracie na celém světě.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).