Menu Zavřít

Trumpovo rozhodnutí je podle Sobotky chyba, pařížskou dohodu ale nezničí

2. 6. 2017
Autor: čtk

Klimatickou dohodu nelze odmítnout jen proto, aby se nám teď chvíli žilo pohodlněji, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval tak na rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo 195 zemí. Sobotka Trumpův krok označil za chybu. Úmluvu podle premiéra americký krok silně oslabí, ale nezničí. Americké rozhodnutí kritizují i další čeští politici, například z TOP 09 či Strany zelených.

Sobotka uvedl, že změny klimatu zažívá i Česko. „Máme vůči příštím generacím povinnost udělat vše pro zlepšení. Dohoda z Paříže je dobrá a racionální cesta. Je důležitá kvůli našim dětem a bezpečnější budoucnosti,“ uvedl. Není ji podle něj možné odmítnout jen kvůli pohodlnějšímu životu v současnosti.

Trumpův krok považuje Sobotka za chybu. „Rozhodnutí prezidenta Trumpa dohodu z Paříže silně oslabí, ale nezničí. Je škoda, že se USA izolují ve věci důležité pro celou planetu,“ dodal. Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) označil americké rozhodnutí za nešťastné. „Musíme se postavit čelem k tomu, co náš čeká. Nemůžeme riskovat osud planety,“ uvedl.


Přečtěte si, jak američtí vědci vyvádějí Trumpa z omylu:

Trump podle vědců nepochopil studii o dopadu pařížské dohody

 Sucho v americkém Utahu


Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera (TOP 09) Trumpovo rozhodnutí považuje za krátkozraké. „Je smutnou zprávou nejen pro naše životní prostředí, ale také pro naše děti, které by pádem dohody přišly o šanci žít ve zdravém prostředí,“ napsal člen sněmovního výboru pro životní prostředí.

Klimatická dohoda je podle Kučery příležitostí i pro byznys. „Investice do ochrany klimatu přinášejí totiž příležitosti pro obory s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl. Je přesvědčen, že ostatní státy budou mít zájem v ochraně klimatu pokračovat i bez USA.

„Trump nemá pravdu. Ochrana klimatu není brzdou ekonomiky. Omezování emisí stimuluje inovace a znamená čistší budoucnost,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda Zelených Matěj Stropnický.


Žene Trump lidsto do zkázy? Seznamte se s kalnými vyhlídkami do budoucnosti:

BRAND24

10 hororových scénářů konce lidstva

 Konec lidstva na Zemi, ilustrační foto


Přečtěte si více o klimatické dohodě:

Čína se bude držet pařížské klimatické dohody

Vzpoura proti Trumpovi. Americká města zůstanou součástí klimatické dohody


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).