Menu Zavřít

Trump zpochybnil nestrannost vyšetřovatele zkoumajícího možné zasahování Ruska do amerických voleb

24. 6. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump zpochybnil nestrannost zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který má objasnit možné zasahování Ruska do loňských prezidentských voleb v USA. Učinil tak v rozhovoru poskytnutém v pátek americké televizi Fox News. Mluvčí Bílého domu podle tiskových agentur následně řekl, že prezident přesto nemá v úmyslu Muellera z vyšetřování odstranit.

Trump v interview označil za „znepokojivé“ Muellerovo „velmi, velmi dobré“ přátelství s bývalým ředitelem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesem Comeym, který vyšetřování vedl, než ho prezident z funkce odvolal. Na otázku Fox News, zda by měl Mueller odstoupit, šéf Bílého domu odpověděl: „Budeme se na to muset podívat.“

Mueller spolu s Comeym

Trump nicméně neváhal Muellera označit za „čestného muže“.

Muellera pověřilo vyšetřením údajného ruského zasahování do prezidentských voleb ministerstvo spravedlnosti poté, co byl Comey 9. května odvolán z čela FBI.


Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020? Přečtěte si komentář

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Mluvčí Bílého domu Sean Spicer ještě v pátek řekl, že ačkoli Trump má pravomoc zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera odvolat, „nemá to v úmyslu udělat“.

BRAND24

Podle agentury AP se prezident a jeho poradci snaží obrátit pozornost na vztahy mezi Muellerem a Comeym, ale jejich líčení těchto vztahů jako „velmi, velmi přátelských“ zřejmě nemá nic společného se skutečností. Oba muži za vlády George Bushe mladšího pracovali na ministerstvu spravedlnosti, ale nebylo o nich známo, že by byli nějací dobří přátelé. Podle bývalého federálního prokurátora Davida Kelleyho se vzájemně nenavštěvovali a jen výjimečně se sešli na obědě.

Dále čtěte:

Esej: Trump na pokraji odvolání

Sněmovní výbor chce vidět poznámky z rozhovoru Trumpa a Comeyho

Ministr spravedlnosti Sessions popírá, že by s Rusy jednal o volbách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).