Menu Zavřít

Trump: Vojenské řešení sporu s KLDR je ve hře

11. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump dnes opět pohrozil Severokorejcům vojenským řešením vzájemného sporu, pokud Pchjongjang nebude jednat rozumně. Navázal tím na ostrá prohlášení obou stran z posledních dnů, během nichž Severní Korea mimo jiné varovala, že připraví podrobný plán svého útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Rusko, Čína a Německo vyjádřily znepokojení nad eskalující rétorikou, zatímco Pentagon potvrdil, že Spojené státy během deseti dní uskuteční plánované vojenské cvičení s Jižní Koreou. Tento krok nepochybně opět podráždí KLDR.

V kontrastu s vyhrocenou slovní přestřelkou mezi Spojenými státy a Severní Koreou zveřejnila agentura AP informaci, že americká vláda už několik měsíců v tichosti udržuje diplomatické kontakty s KLDR. Odvolala se přitom na nejmenované informované zdroje.

Údajně právě díky těmto kontaktům se v červnu podařilo dostat ze severokorejského vězení amerického studenta Otto Warmbiera, rozhovory ale dále pokračují a věnují se i jiným problémům. Pravidelně kontakty podle AP udržují americký zvláštní vyslanec pro záležitosti KLDR Joseph Yun a vysoký severokorejský diplomat Pak Song-il, který je členem stálého severokorejského zastoupení v OSN.

Američtí úředníci jejich kontakty označují za „newyorský kanál“. Yun je jediný americký diplomat, který teď s KLDR jedná. Rozhovory Yuna s Pakem ovšem zatím nepřispěly k urovnání nynější roztržky mezi Washingtonem a Pchjongjangem, která vyvolává obavy z válečného konfliktu. Mohou se ale stát základem budoucího závažnějšího dialogu o severokorejských jaderných zbraních, pokud se Donald Trump a Kim Čong-un zřeknou nynější bojovné rétoriky, uvádí AP.

Trump dnes na twitteru napsal, že by si vůdce KLDR Kim Čong-un měl plán útoku na Guam rozmyslet. „Vojenská řešení jsou nyní plně připravená, 'nabitá a zajištěná',“ napsal Trump. Použil přitom citát z klasického amerického filmu z roku 1949 V píscích Iwo Šimy s Johnem Waynem, kde se touto frází vyjadřovala připravenost k boji.

Příspěvek na twitteru zveřejnil šéf Bílého domu krátce poté, co severokorejská státní tisková agentura KCNA vydala prohlášení, v němž Trumpa viní z rozdmýchávání napětí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Moskvě vyzval Pchjongjang a Washington, aby podepsaly dříve zveřejněný rusko-čínský plán, na jehož základě KLDR zmrazí své raketové testy a Spojené státy a Jižní Korea uvalí moratorium na velká vojenská cvičení. Ani USA ani KLDR tento plán nepřijaly.

Ruský senátor Viktor Ozerov dnes agentuře RIA Novosti řekl, že Moskva uvedla do stavu zvýšené bojové pohotovosti své protiraketové systémy na Dálném východě. Důvodem podle senátora nejsou jen akce KLDR, ale i možná vojenská odpověď USA. Zdroje z ruského ministerstva obrany ale v rozhovoru pro agenturu Interfax takovou informaci popřely; k žádnému zvýšení bojové pohotovosti prý nedošlo.


Mattis: Válka se Severní Koreou by byla katastrofa, diplomacie činí pokroky

Americký ministr obrany Jim Mattis


Německá kancléřka Angela Merkelová nevidí žádné vojenské řešení sporů kolem Severní Koreje. Na tiskové konferenci v Berlíně dnes také řekla, že eskalace vyjadřování politiků je špatnou odpovědí. Upřednostňuje diplomacii.

BRAND24

Vztahy USA a KLDR se v poslední době vyhrotily po sérii severokorejských raketových testů. Pchjongjang nedávno pohrozil, že disponuje balistickou střelou schopnou dosáhnout jakéhokoli místa na americkém území. Trump poté přišel se sérií ostrých výroků, v nichž KLDR mimo jiné varoval před „ohnivou zlobou, jakou svět neviděl“.

Dále čtěte:

EU rozšířila sankce proti KLDR. Na seznamu je 62 lidí a 50 organizací

Jaderný arzenál USA je silnější než kdy dřív, varoval Trump Pchjongjang

Stačí pokyn od Kima a KLDR vypálí rakety na americký ostrov Guam

KLDR přijde až o třetinu příjmů z vývozu. RB OSN schválila tvrdé sankce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).