Menu Zavřít

Trump si zaregistroval přes 3000 internetových domén, včetně těch hanlivých

21. 2. 2017
Autor: ČTK

Málokterá veřejná osoba je tak aktivní ve skupování internetových domén jako americký prezident Donald Trump. Realitní magnát, který se před měsícem nastěhoval do Bílého domu, si jich podle televize CNN během posledních let registroval přes 3000. Patří mezi ně nejen stránky odkazující na jeho obchodní či prezidentská témata, ale i adresy s mnoha nepříliš lichotivými názvy.

Zatímco Trumpova záliba ve využívání twitteru k psaní krátkých zpráv je všeobecně známá a nabyla na významu během prezidentské kampaně, CNN poodhalila, že si sílu internetu uvědomil již o mnoho let dříve. Svou vůbec první doménu DonaldjTrump.com si koupil v roce 1997. Již začátkem nového století se však pustil do zabírání internetových adres ve velkém. Jako majitel sítě hotelů a kasin si nechal registrovat mnoho domén, jejichž název mohl jakkoli souviset s jeho byznysem - například TrumpOrganization.com či TrumpBuilding.org.

Muž, jemuž agresivní a podle mnohých urážlivé veřejné vystupování přineslo řadu nepřátel, však nenechal ležet ladem ani adresy, které mohla využít konkurence či jeho názoroví oponenti. Vlastní proto i domény TrumpFraud.org či TrupmScam.com odkazující k českému slovu podvod.

Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Přečtěte si více:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.

Na možné kritiky se podle CNN připravoval například v roce 2007, kdy rozjížděl firmu Trump Network založenou na principu používaném společnostmi Amway či Herbalife, který bývá označován za pyramidové schéma. Registroval si tedy nejen TrumpNetwork.com, ale i TrumpNetworkFraud.com či TrumpNetworkPyramidScheme.com

Podobně se Trump pojistil v případě své univerzity, kterou kritici označují za drahou školu s nekvalitní výukou. V souvislosti s ní si registroval více než 150 domén, mnohé s negativně zabarvenými názvy. „Ten, kdo si kupuje podobné domény, dopředu myslí na to, že se kolem něho mohou vynořit obvinění. Nejrespektovanější organizace si podobné stránky nekupují,“ řekl CNN expert na internetový marketing Bruce Rubin.

Bývalá hvězda televizní reality show známá svými verbálními útoky na veřejné osobnosti či mediální celebrity si registrovala i doménu ImBeingSuedByTheDonald.com (Žaluje mě Donald).

Trump je jasně nejbohatším prezidentem USA v historii. Čtěte více:

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Donald Trump

O tom, že prezidentskou kandidaturu zvažoval již před několika lety, svědčí podle CNN fakt, že si v roce 2012 rezervoval domény VoteAgainstTrump.com, TrumpMustGo.com či NoMoreTrump.com nabádající k volbě proti němu.

BRAND24

Celkem má americký prezident zaregistrováno 3643 domén, uvedla CNN. Televizní stanice, která patří mezi média nejvíce kritizovaná Bílým domem za údajné vytváření falešných zpráv o osobě prezidenta (bez důkazů), dospěla ke svým závěrům s využitím služby DomainTools usnadňující spojení domény a jejího vlastníka. Trumpův tým podle CNN na žádosti o komentář nereagoval. Na samotných stránkách jejich vlastníka zjistit nelze. Většina z těch negativních obsahuje čistě bílou obrazovku.

Dále čtěte:

Kolik má Donald vlastně peněz?

Dopadne jako Hillary? Trump prý používá nezabezpečený telefon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).