Menu Zavřít

Trump si s Tchaj-wanem volat nebude, potřebuje Čínu kvůli KLDR

28. 4. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump odmítl návrh tchajwanské prezidentky, že by se mohli znovu telefonicky spojit. Odůvodnil to tím, že nechce způsobovat problémy čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, když Peking podle všeho pomáhá řešit napětí vyvolané KLDR.

Trump od února respektuje politiku jedné Číny, podle níž je Tchaj-wan čínskou provincií. Podle zdrojů z americké vlády se Trumpova administrativa přesto chystá prodat Tchaj-wanu soubor zbraní.

Prezident Trump během rozhovoru v Bílém domě zametl pod koberec návrh tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen. Ta mimo jiné sdělila, že nevylučuje další přímý hovor s americkým prezidentem. „Navázal jsem velmi dobrý, osobní vztah s prezidentem Si. Věřím, že dělá, co může, aby nám s touto vážnou situací pomohl,“ odkázal Trump na to, že by Čína mohla předejít novým raketovým a jaderným testům KLDR. „Neudělal bych nic, co by mu teď působilo potíže. Nejprve bych samo sebou mluvil s ním,“ dodal Trump.


Více o Číně se dočtete zde:

Čína spustila na vodu svou druhou letadlovou loď

Nová letadlová loď se pravděpodobně bude jmenovat Šan-tung.


Kancelář tchajwanské prezidentky v reakci na Trumpovo stanovisko reagovala konstatováním, že na telefonátu netrvá a rozumí tomu, že USA mají v regionu určité priority.

Na některé telefonáty je Čína háklivá

Jako čerstvě zvolený prezident přijal Donald Trump od tchajwanské prezidentky Cchaj telefonickou gratulaci. Byl to první kontakt mezi hlavním představitelem Tchaj-wanu a americkým prezidentem za poslední čtyři desetiletí. Trump tím vzbudil pochybnosti, zda bude Washington respektovat politiku jedné Číny. Telefonát rozlítil Peking, který Tchaj-wan pokládá za jednu ze svých provincií. Americký prezident nakonec v únoru přislíbil, že bude politiku jedné Číny respektovat, a na počátku tohoto měsíce se na Floridě setkal s čínským prezidentem Si. Tchaj-wan před setkáním obou prezidentů konstatoval, že čínsko-americký summit jeho vztahy s USA nezmění.

Cchaj ve čtvrtek agentuře Reuters řekla, že vztahy její země a USA se lepší. Uvedla také, že by Tchaj-wan mohl od tohoto svého jediného dodavatele zbraní chtít koupit stíhací letoun F-35. Prezident Trump den poté agentuře sdělil, že o nákupu nebyl informován. Peking je zásadně proti tomu, aby Tchaj-wanu jakákoli země zbraně prodávala.

Minulý měsíc sdělily agentuře Reuters zdroje z americké vlády, že se Trumpova administrativa chystá Tchaj-wanu prodat soubor zbraní včetně pokročilých raketových systémů a protilodních střel. Podle jiného vládního zdroje však neplánuje prodej stíhaček F-35.

BRAND24

„Jakmile vláda Cchaj Jing-wen překročí míru, zaplatí za to podobně jako zlobivé děcko ve škole, co křičí anebo rozbilo okno,“ reagoval na událost vlivný deník čínské komunistické strany The Global Times.

Dále čtěte:

Čína s Tchaj-wanem nemluví, raději posílá špióny

Trump napsal čínskému prezidentovi. Telefonátu se Čína obává


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).