Menu Zavřít

Trump si jako viceprezidenta vybral guvernéra Mikea Pence

15. 7. 2016
Autor: Flickr Gage Skidmore

Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump si jako svého viceprezidenta vybral guvernéra státu Indiana Mikea Pence. Uvedl to na svém twitterovém účtu s tím, že oficiální oznámení přijde na sobotní tiskové konferenci.

Původně se měla tisková konference týkající se jména viceprezidenta konat dnes, Trumpův tým ji však zrušil s ohledem na teroristický útok ve francouzském městě Nice.

Sedmapadesátiletý advokát Pence patří ke konzervativnějšímu křídlu Republikánské strany s dlouholetou praxí z Kongresu. Členem Sněmovny reprezentantů byl 12 let, než se stal v lednu 2013 guvernérem státu Indiana.

O tom, že Pence patří k Trumpovým favoritům, se spekulovalo už několik dní. Média však mezi možnými kandidáty na viceprezidenta často jmenovala například i někdejšího předsedu Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche a guvernéra New Jersey Chrise Christieho.

Podle analytiků by mohla volba Pence k Trumpovi připoutat příznivce konzervativního jádra republikánů z hnutí Tea Party, protože guvernér je známý mimo jiné jako skalní odpůrce legalizace potratů a homosexuálních svazků. Pro Trumpa je výhodou i jeho vazba na Středozápad USA, jehož voliči mohou ve volbách sehrát rozhodující roli.

Mike Pence (57)
Datum a místo narození: 7. června 1959, Columbus v Indianě; pochází z rodiny irských katolíků, která měla šest dětí.
Vzdělání: právo na Indianské univerzitě (1986)
Současná pozice: guvernér státu Indiana (od 14. ledna 2013)
Kariéra: soukromý právník; moderátor v rozhlase (měl svůj pořad The Mike Pence Show); člen Sněmovny reprezentantů (2001 až 2013); předseda republikánských sněmovních konferencí (2009 až 2011).
Rodina: od roku 1985 ženatý, s manželkou Karen mají tři děti
Dlouholetý sympatizant hnutí Tea Party sám sebe někdy označuje jako „křesťana, konzervativce a republikána, v tomto pořadí.“
V letošních prezidentských primárkách zpočátku podporoval texaského senátora Teda Cruze, ale i o posléze vítězném Trumpovi se vyjadřoval pochvalně.
Pence dříve působil jako advokát. Je ale i zkušeným politikem, v americkém Kongresu zasedal 12 let. Jako člen sněmovny byl například v roce 2008 kritikem finanční pomoci Wall Streetu.
Ostře se vymezuje proti potratům, je proti uzavření věznice Guantánamo pro podezřelé z terorismu, nesouhlasí se službou homosexuálů v armádě ani s jejich sňatky.
Loni jako guvernér Indiany podepsal zákon o svobodě vyznání, který podle jeho kritiků diskriminuje sexuální menšiny. Je rovněž proti přesídlování syrských uprchlíků do Indiany.
S Trumpem ne ve všem souhlasí, loni například odsoudil jeho návrh, aby se muslimům zakázal vstup do USA. Pence upozornil, že to je urážlivé a protiústavní.

Dále čtěte:

Clintonová získala oficiální podporu Sanderse

BRAND24

Trump boduje. Předstihl Clintonovou na Floridě a v Pensylvánii

 Kampaň Donalda Trumpa v Ohio University Eastern Campus (Zdroj: ČTK)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).