Menu Zavřít

Trump: Sessions se zachoval nečestně. Měl jsem si vybrat někoho jiného

20. 7. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump lituje, že si vybral jako ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Trump v rozhovoru s listem The New York Times (NYT) prohlásil, že kdyby věděl, že se Sessions vzdá formálního dohledu nad vyšetřováním ruské kauzy, vybral by si na tento vládní post někoho jiného. Sessions prohlásil, že i přes prezidentovu výtku ve funkci zůstane, dokud to bude vhodné.

„Sessions se nikdy neměl vyloučit (z dohledu nad vyšetřováním) a když se zamýšlel vyloučit, měl mi to říct, než to místo vzal, já bych si vybral někoho jiného,“ řekl Trump o Sessionsovi. Ten byl, jak NYT připomněl, prvním senátorem, který nynějšího prezidenta během volební kampaně podpořil.

„Jeff Sessions vzal to místo, nastoupil a vyloučil se, což je upřímně podle mě k prezidentovi velmi nečestné,“ řekl Trump. „Jak můžete místo přijmout a pak se vyloučit? Kdyby se vyloučil ještě předtím, řekl bych: 'Díky, Jeffe, ale nevyberu si tě.' Je to k prezidentovi neobyčejně nečestné, a to je ještě mírné slovo,“ dodal Trump.

Sessions se kvůli možnému střetu zájmů zřekl jakékoli účasti na vyšetřování možného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Sessionsovy pravomoci tak v této kauze formálně převzal jeho náměstek Rod Rosenstein.

Sessions dnes kritiku z Trumpovy strany ostře odmítl a prohlásil, že hodlá ve funkci pokračovat. „Mám rád tuto práci, mám rád toto ministerstvo a chystám se v tom pokračovat, dokud to bude vhodné,“ řekl Sessions.


Proč Trump odmítá Zemana? Prý i kvůli vývozu českých zbraní

Vršovice na Lounsku, střelnice 41. mechanizovaného praporu, prezident Miloš Zeman Prezident si na střelnici vyzkoušel podle svých slov poprvé v životě střelbu ze samopalu


Spokojený není Trump mimo jiné ani s Rosensteinem, který v minulosti působil jako federální prokurátor v Baltimoru. A právě spojitost s tímto městem prezidenta popudila, když se dozvěděl o Sessionsově zřeknutí se. „V Baltimoru je jen velmi málo republikánů, pokud tam vůbec nějací jsou,“ řekl Trump s tím, že náměstek to v Comeyho případu hraje na obě strany.

Trump připomněl, že Rosenstein mu doporučil nyní již bývalého ředitele odvolat, následně ale jmenoval k prošetření ruské kauzy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten zřejmě prověřuje, zda Trump nepřípustným způsobem neovlivňoval americkou justici.

Na dotaz, zda by Trump považoval za překročení hranice, kdyby Mueller zkoumal i rodinné finance kvůli možným vazbám na Rusko, odpověděl prezident, že ano. Neuvedl ale, jak by reagoval.


Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Donald Trump


Trump si osobně myslí, že není předmětem vyšetřování, ačkoli některá média uvádějí, že Mueller se o něj kvůli možnému ovlivňování americké justice zajímá. „Nejsem vyšetřován. Za co? Neudělal jsem nic špatného,“ prohlásil prezident.

Kritikou prezident nešetřil ani na adresu někdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, kterého Trump v květnu nečekaně odvolal. Trump si myslí, že Comey si chtěl své ředitelské místo zachovat, proto na něj jako páku použil kompromitující informace o jeho údajných sexuálních eskapádách v moskevském hotelu.

Trump si vzpomíná na setkání s činiteli tajných služeb ve svém mrakodrapu Trump Tower, které se uskutečnilo asi dva týdny před složením prezidentské přísahy. Comey si ho vzal stranou a řekl mu o složce s údajnými kompromitujícími materiály, jejichž autorství se připisuje bývalému agentovi britské rozvědky Christopheru Steeleovi.

V rozhovoru s NYT Trump prohlásil, že si myslí, že Comey mu o složce řekl kvůli tomu, aby jako budoucí prezident věděl, že na něj šéf FBI něco má. Na upřesňující dotaz, zda materiál měl sloužit jako nátlaková páka, odpověděl Trump, že se tak domnívá. „Z dnešního pohledu,“ dodal.

BRAND24

Pravdivost tvrzení ve složce Trump opětovně popřel. „Když mi to přinesl, řekl jsem si, že je to vymyšlený odpad,“ řekl prezident.

Přečtěte si také:

Nejvyšší soud USA souhlasí s mírným výkladem migračního dekretu

Esej: Trump na pokraji odvolání

Kreml hrozí Washingtonu „odvetou“ za zablokované diplomatické nemovitosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).