Menu Zavřít

Trump prý nemá nahrávky rozhovorů s Comeym

22. 6. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump dnes prohlásil, že nemá žádné nahrávky rozhovorů s bývalým ředitelem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesem Comeym. Trump na twitteru uvedl, že nemá ponětí, zda nějaké záznamy existují a on je prý nepořizoval. Po jakýchkoli záznamech včetně možné zvukové nahrávky se nyní pídí vyšetřovatelé rozplétající kauzu údajných ruských zásahů do loňské volební kampaně.

„Nemám ponětí, jestli existují 'pásky' či jiné nahrávky mých rozhovorů s Jamesem Comeym, ale já jsem nepořídil, ani nemám, žádné takové nahrávky,“ uvedl Trump na svém twitterovém účtu.

Výbory Kongresu se v rámci vyšetřování případu snaží zjistit, zda existují důvěryhodné záznamy rozhovorů, které vedl Trump se šéfem FBI dlouhé týdny před jeho nečekaným květnovým odvoláním. Comey při svém slyšení řekl, že od něho Trump chtěl příslib loajality a snažil se ovlivnit vyšetřování ruských vazeb svého exporadce Michaela Flynna. Trump to popřel a prohlásil, že je ochoten o jejich rozhovorech vypovídat pod přísahou, stejně jako to učinil Comey.

Bývalý šéf FBI je přesvědčený, že pravým důvodem jeho odvolání byla snaha prezidenta změnit způsob vyšetřování údajných tajných domluv členů jeho volebního týmu s Rusy, kteří podle závěrů amerických zpravodajských služeb ovlivňovali kampaň.


Co může Trumpa udržet u moci i po roce 2020? Přečtěte si komentář

Kuřácký koutek Daniela Deyla

BRAND24


Výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů Comeyho předminulý týden vyzval, aby mu vydal veškeré poznámky či záznamy spojené s rozhovory. Americký zákon přijatý po aféře Watergate v 70. letech považuje záznamy prezidentových slov za veřejný majetek, který může být odtajněn. Případné zničení existujících nahrávek je trestným činem.

Dále čtěte:

Esej: Trump na pokraji odvolání

Sněmovní výbor chce vidět poznámky z rozhovoru Trumpa a Comeyho

Ministr spravedlnosti Sessions popírá, že by s Rusy jednal o volbách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).