Menu Zavřít

Trump našel náhradu za Flynna. Bezpečnostním poradcem bude McMaster

21. 2. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump si jako nového poradce pro národní bezpečnost vybral generála Herberta Raymonda McMastera, který ve funkci nahradí Michaela Flynna. Ten byl minulý týden odvolán kvůli tajným jednáním s ruským velvyslancem. Dočasný poradce Keith Kellogg se stane personálním šéfem Národní bezpečnostní rady (NSC).

McMasterovo jméno se v amerických médiích objevovalo jako jeden z favoritů na post uvolněný minulý týden po Flynově odchodu. Ve hře byli i další kandidáti, kteří ale podle médií post buď odmítli, nebo měli o funkci jiné představy než Trump.

Americký prezident oznámil výběr nového poradce ze své rezidence Mar-a-Lago ve floridském Palm Beach, kde měl o víkendu pohovory se všemi kandidáty a dnes s ním před kamerami byli McMaster a Kellogg. Svého nového poradce označil za „muže s obrovským talentem a obrovskými zkušenostmi“. McMaster poté řekl, že jmenování považuje za „výsadu“.

Hlavním konkurentem čtyřiapadesátiletého kariérního armádního důstojníka byl vedle Kellogga ještě bývalý stálý zástupce Spojených států v OSN John Bolton, pro něhož ale Trump podle Reuters počítá s jinou, dosud nespecifikovanou funkcí.


Trumpův nesplněný slib: pro svého ministra práce nehnul prstem

Nominant na ministra práce Andrew Puzder po jednání s Donaldem Trumpem


McMaster do armády vstoupil v 80. letech, kdy absolvoval vojenskou akademii ve West Pointu. V roce 1991 se zúčastnil války v Perském zálivu, kam se vrátil v roce 2004 v rámci nasazení do mise v Iráku. Poté pracoval na několika armádních řídicích pozicích na území USA. V roce 2014 jej časopis Time vybral do stovky nejvlivnějších osobností světa, když byl označen za jednoho ze strůjců moderní podoby americké armády.

BRAND24

Flynn musel významný post opustit kvůli tomu, že ne zcela pravdivě informoval viceprezidenta Mikea Pence o svém jednání s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. K tomu podle deníku The Washington Post došlo ještě před Trumpovou prezidentskou inaugurací. Flynn to nejdříve popřel, později ale uvedl, že o sankcích s velvyslancem hovořit mohl, ačkoli si to nyní nevybavuje.

O Trumpových spolupracovnících dále čtěte:

Zjednodušit a osekat: americká diplomacie podle Tillersona

Do jmenování americké ministryně školství musel zasáhnout viceprezident Pence

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).