Menu Zavřít

TOP 09 vyzývá Sobotku, aby zakročil. Zajišťovací příkazy prý ničí podnikatele

26. 4. 2017
Autor: ČTK

Opoziční TOP 09 v dopisu vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se zasadil o zastavení nadužívání zajišťovacích příkazů Finanční správou. Instrument likviduje nevinné podnikatele a od doby, kdy je ministrem financí Andrej Babiš (ANO), četnost jeho využívání stoupá.

TOP 09 si přeje na příští schůzi Sněmovny slyšet, jak vláda situaci řeší. Sobotka požádal Babiše o statistiku využívání příkazů a návrh dalšího postupu. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová kritiku odmítla a upozornila na to, že počet příkazů se snižuje.

Smyslem zajišťovacího příkazu, jak popsal Nejvyšší soud, je získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Daňový řád však počítá s tím, že správce daně musí mít vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost bez použití zajištění byla po vyměření uhrazena.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes řekl, že na stranu se kvůli příkazům obracejí desítky podnikatelů. Instrument má podle něj ve vyspělých zemích opodstatnění, ale musí být využíván zcela výjimečně v krajních případech. „Je to vážný problém, protože tento zcela mimořádný instrument je zneužíván,“ uvedl. Finanční správa jako by podle něj nadužíváním příkazů naznačovala, že všichni jsou podezřelí a zloději.


Přečtěte si více o stavu účetnictví na rezortu financí:

Babiš má na ministerstvu chyby v účtech za 100 miliard, tvrdí NKÚ

 Ministr financí Andrej Babiš


Sobotka dnes kvůli zajišťovacím příkazům napsal Babišovi dopis. Informace o možném nadužívání příkazů označil za znepokojující. „Chtěl bych vás požádat o statistický přehled počtu případů, kdy byl zajišťovací příkaz použit. Dále bych chtěl požádat o sdělení vašeho stanoviska k této záležitosti a návrhu dalšího postupu,“ napsal Babišovi. Příkaz by měl být používán jen v odůvodněných případech, dodal.

„Čísla ale hovoří jasně - kvalita zajišťovacích příkazů se zvyšuje. Nejen, že jejich absolutní počet se snížil z 1605 v roce 2015 na 1561 v roce 2016, ale zároveň se výrazně zlepšuje poměr mezi tím, co Finanční správa podnikatelům po provedeném šetření vrací, a tím, co odvede do státního rozpočtu jako zachráněnou daň,“ uvedla Schillerová. Dnes podle ní díky přijatým opatřením v minulosti už není možné, aby byl příkaz vydán bez kvalitního odborného posouzení.

BRAND24

TOP 09 v tiskové zprávě konstatovala, že nezákonnost postupu Finanční správy dokládají i opakovaná rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, která zajišťovací příkazy ruší. „Soudní rozhodnutí však již nemohou napravit likvidaci firem a národohospodářské škody, které nezvratně způsobila zvůle ministerstva financí,“ uvedla.

Přečtěte si také:

Nachytat, potrestat. Finanční správa vede tři roky daňový džihád

Rezort financí zhoršil prognózu vývoje ekonomiky. Ovlivní ji brexit i volby ve Francii

Přebytek rozpočtu v březnu stoupl o miliardu. Meziročně však výrazně poklesl


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).