Menu Zavřít

Svezení Zemanova protokoláře ve policejním BMW bylo v pořádku, tvrdí prezidium

23. 6. 2017
Autor: čtk

Přítomností zástupce šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše v policejním BMW, které koncem května havarovalo v Brně, nebyly porušeny právní předpisy ani interní akt řízení. Část nehody týkající se jízdy civilní osoby, tedy Kruliše v havarovaném policejním voze před časem předala prezidiu k prošetření Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která došla k závěru, že vůz řídil policista a nebyl tedy spáchán trestný čin. Inspekce nadále vyšetřuje příčiny a okolnosti nehody.

Podle mluvčí policejního prezidia Ivety Skupien legislativní odbor policejního prezidia došel k závěru, že jízda civilní osoby je obecně možná v souladu s nařízením ministerstva vnitra, podle kterého „v dopravních prostředcích mohou být přepravováni jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů“. Spektrum těchto úkolů je přitom široké a policie při něm využívá prostředků represivního i preventivního charakteru, včetně prezentace techniky, doplnila mluvčí.

Kruliš před nehodou spolu s policií zajišťoval bezpečnost květnové návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji a při prezentaci policejní techniky podle mluvčí projevil zájem o praktickou ukázku vozu BMW i8.

Ředitel jihomoravského krajského policejního ředitelství Leoš Tržil s tím souhlasil za podmínky, že se tak stane až po ukončení oficiální části prezidentského programu, tedy po slavnostní večeři, aby nebylo ohroženo plnění úkolů v rámci prezidentské návštěvy, doplnila mluvčí s tím, že policistovi, který vůz řídil, jízdu schválil jeho nadřízený z krajského odboru služby dopravní policie.


O nehodě čtěte více:

Policie nabourala testovací BMW za čtyři miliony. Zranil se v něm Kruliš z Hradu

 Policejní BMW i8


Při následné jízdě ale hybridní vůz za čtyři miliony korun, který měla policie půjčený, sjel do potoka v brněnských Chrlicích poté, co řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení. Policista i Kruliš skončili v nemocnici. Kruliš ji před několika dny opustil a je v domácím léčení. Zraněný policista zůstává hospitalizován.

Spolupráce pokračuje

Nehoda vyvolala diskuse, spekulovalo se, zda Kruliš, milovník rychlých vozů, auto neřídil, a zda lze v policejním automobilu takto vozit civilní osoby. Policie dostane zapůjčen supersport nový, neboť, jak uvedla mluvčí, nebyly porušeny smluvní podmínky se soukromou firmou. „Vozidlo bylo zapůjčeno k plnění služebních úkolů a řidičem byla oprávněná osoba uvedená ve smluvním seznamu. Spolupráce se společností tedy nadále pokračuje tak, jak je ujednáno ve smlouvě a Policie ČR si v průběhu příštího týdne převezme k užívání nové vozidlo BMW i8,“ oznámila mluvčí.

BRAND24

Přesný rozsah škod na vozidle není zatím známý, GIBS předala havarovaný vůz firmě BMW Group ČR až tento týden. Dlouhou dobu nebyly veřejnosti k dispozici ani fotografie, které při zásahu pořídili jihomoravští hasiči. Souhlas se zveřejněním dostali od GIBS až nyní a deset fotek dnes dali na svůj web. Některé další jsou součástí vyšetřovacího spisu a zveřejnit je nelze, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Dále čtěte:

Nabourané BMW řídil policista, tvrdí policie i zdravotníci. Protokolář Kruliš má zlomené dva obratle

Civilní auto s majákem? U městské policie žádný problém

Stará Audi A6 u policie nekončí. Nově budou hlídat na dálnicích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).