Menu Zavřít

Svět se k Afghánistánu neobrací zády. Věnuje mu 366 miliard

5. 10. 2016
Autor: Heinrich-Böll-Stiftung, CC BY 2.0, Flickr

Světové společenství do roku 2020 podpoří rozvoj Afghánistánu částkou 15,2 miliardy dolarů (366 miliard korun). Dohodla se na tom dnes v Bruselu rozsáhlá dárcovská konference, kterou spolupořádala Evropská unie a afghánská vláda. Výsledek, na kterém se EU a její členské země podílí částkou 5,6 miliardy dolarů (135 miliard korun), podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové překonává i ta "nejrůžovější očekávání" organizátorů.

„Mezinárodní společenství - a Evropa rozhodně - došlo k závěru, že je v našem zájmu investovat do úspěchu Afghánistánu teď i v budoucnosti,“ řekla Mogheriniová na závěrečné tiskové konferenci.

Jednání sedmi desítek zemí a více než 20 mezinárodních organizací bylo dnes také politickým výrazem trvajícího zájmu světa o dění v Afghánistánu, který se vzpamatovává z mnoha let ozbrojených konfliktů a jehož ekonomiku i společnost stále ohrožuje terorismus a extremismus.

Pokračující podpora je ale nakonec o něco nižší než 16 miliard dolarů, kterými dárci slíbili Kábul podpořit před čtyřmi lety na podobné konferenci v Tokiu. Diplomaté v kuloárech byli přes den ohledně výsledku ještě o něco skeptičtější. Přesto podle šéfky diplomacie EU dnes v Bruselu nepanovala „dárcovská únava“ z toho, že svět do Afghánistánu posílá peníze už více než deset let.

Prodloužený úvěr

Afghánský prezident Ašraf Ghání před novináři poznamenal, že konference dnes jeho zemi „prodloužila úvěr“, záviset ale bude hlavně na tom, jak peníze jeho země využije. „Práce z afghánské strany naplno začíná zítra,“ upozornil.

Stejně jako v projevu na konferenci Ghání také před novináři zdůraznil význam věrohodnosti úsilí afghánské vlády. „Musíme se vypořádat se začarovaným kruhem tří provázaných problémů, kterými jsou kriminalita, korupce a konflikty. Pokud k tomu nenajdeme věrohodnou politickou vůli, zůstanou dnešní sliby dál jen pouhými sliby,“ řekl.

Ghání také připomněl klíčovou roli silné občanské společnosti, funkčního trhu a soukromých investic. Zmínil, že za poslední tři měsíce soukromý sektor oznámil investice v Afghánistánu za 1,1 miliardy dolarů (26,5 miliardy korun), skoro 800 milionů z této částky v energetice.

Trvající podpora světového společenství je ale pro Kábul klíčová. Ghání a premiér Abdulláh Abdulláh se dnes na konferenci pochlubili loňským zvýšením příjmů rozpočtu o pětinu, Kábul ale dál ze svých vlastních příjmů dokáže pokrýt jen pětinu výdajů v civilní oblasti a jen asi desetinu toho, co je třeba vynakládat na bezpečnost. S podporou ozbrojených sil dál svou nebojovou operací Resolute Support (Rozhodná podpora) pomáhají země NATO, včetně České republiky, společně s dalšími partnery.

Češi stále stejně

Náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja dnes připomněl, že česká vláda už před několika měsíci rozhodla udržet svou podporu na stávající výši až do roku 2020, kdy dává 20 milionů korun na pomoc afghánským bezpečnostním silám a 20 milionů na ekonomický rozvoj země. „Pro nejbližší dvě léta ještě můžeme připočíst 20 milionů, které budou Afghánistánu ročně alokovány z mezinárodní rozvojové spolupráce,“ dodal náměstek.

Rozsáhlá konference začala už v úterý diskusí o možnostech, jak zlepšit postavení afghánských žen. Večer se uskutečnila řada dvoustranných a vícestranných schůzek.

BRAND24

Mogheriniová se dnes zmínila o diskusi hlavních mezinárodních a regionálních hráčů spolu s OSN a ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym. Cílem podle ní bylo hledání shody na podpoře míru a usmíření v Afghánistánu. „Rozvoj a mír v Afghánistánu jsou pro region klíčové,“ zdůraznila šéfka unijní diplomacie.

Mogheriniová dnes odmítla spojovat podporu afghánské stability s řešením evropské migrační krize, která dnes není na programu jednání. Nedávno se EU s Kábulem dohodla, že Afghánistán bude přebírat zpět své migranty, kteří jsou nyní v unii druhou nejčastější skupinou žadatelů o azyl.


Čtěte dále:

Paradox? Většinu uprchlíků hostí jen 10 „chudých“ zemí

Rekordní vojenská pomoc. USA poskytnou Izraeli 915 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).