Menu Zavřít

Státní dluh klesne o 60 miliard, jeho podíl na DPH o 2,4 procenta

22. 12. 2016
Autor: Michael Tomeš, Euro

Státní dluh České republiky za letošní rok meziročně klesne o 60 miliard na 1,613 bilionu korun, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Loni byl dluh 1,673 bilionu korun. "Za dobu našeho vládnutí se státní dluh snížil o 70 miliard korun," dodal.

Podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu (HDP) by tak měl za letošní rok klesnout z loňských 36,7 procenta na 34,3 procenta, stojí ve Strategii řízení státního dluhu, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.


Vypočítejte si základ DPH na webu Finance.cz


„Aktivní využití refinančního mechanismu státní pokladny a efektivnější finanční plánování umožnily také v roce 2016 snížení rozsahu výpůjčních operací státu, čímž bylo dosaženo dalších úspor úrokových výdajů státního rozpočtu a poklesu státního dluhu,“ uvedlo dnes v materiálu ministerstvo financí.

Státní dluh 1,613 bilionu korun je nejnižší hodnota od roku 2011, řekl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Důvodem poklesu je podle něj hlavně nižší výpůjční potřeba, tedy přebytek rozpočtu, a nikoliv schodek, což umožnilo ministerstvu financí snížit prodeje nového státního dluhu a další zapojení přebytku likvidity státní pokladny, tedy opětovné čerpání zůstatků na účtech veřejných institucí. „V příštím roce se státní dluh mírně zvýší, a to o asi 25 miliard korun,“ odhadl Dřímal.

Čtěte také:

Státní dluh klesl o 13 miliard, na jednoho Čecha připadá 156 tisíc

BRAND24

Přebytek rozpočtu opět rekordně stoupl nad 82 miliard

Zahraniční dluh Česka se zvýšil o 126 miliard, odpovídá 73 procentům HDP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).