Menu Zavřít

Sobotka půjde k soudu. Byl předvolán jako svědek v trestní kauze OKD

19. 7. 2017
Autor: čtk

Soud, který projednává trestní kauzu spojenou s privatizací těžební společnosti OKD, předvolal jako svědka premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Předseda vlády by měl přijít vypovídat 1. září. Sobotka, který v době prodeje státního podílu OKD zastával post ministra financí, bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

V aktuální trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Expert: Posudek nemohl být kvalitní

Expert na oceňování podniků Luboš Kluz před trestním senátem uvedl, že znalecký posudek k ocenění státního podílu v OKD nemohl být zpracován kvalitně, protože termín jeho zpracování „naprosto neodpovídal realitě“. Kvůli posudku sedí na lavici obžalovaných znalec Rudolf Doucha, dalšími obviněnými v kauze jsou bývalý místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta a jeho kolega Jan Škurek.

Doucha svůj posudek vyhotovil za necelý měsíc na základě mandátní smlouvy uzavřené s Fondem národního majetku. „Podle mých zkušeností nebylo možno zpracovat posudek, který by byl kvalitní a který by odpovídal zadání,“ řekl k dané lhůtě Kluz, autor revizního posudku zadaného soudem.


Přečtěte si o roli současného prezidenta v privatizaci OKD:

Pomníček Milošových omylů. Mentor politické scény má za sebou horu přehmatů

 Hostinec U starý svině


Podle zadání Douchova posudku měl znalec ocenit podíl akcií v OKD, které držel Fond národního majetku a které představovaly 46 procent kapitálu společnosti. Kluz tvrdí, že jediným správným postupem bylo ocenit podnik jako takový a z toho odvodit cenu předmětného balíku akcií. Doucha však postupoval jinak: ocenil přímo akcie. Mimo jiné nezapočítal majetek dceřiných společností OKD.

Autor revizního posudku dále podotkl, že ocenění velkého podniku trvá samo o sobě čtyři až pět týdnů, ovšem až poté, kdy jsou nachystány veškeré podklady a není potřeba zjišťovat žádné další informace. Upozornil, že v mandátní smlouvě s Fondem národního majetku chybělo datum, k němuž budou konkrétní podklady přichystány. „Pokud nejsou podklady, termín se automaticky posouvá. Tady ta možnost nebyla a znalec se dostal do prekérní situace,“ poznamenal. Douchova společnost Vox Consult měla podle Kluze zadavateli říct, že takový úkol není schopna v daném termínu splnit.

Doucha trvá na tom, že jeho posudek byl v pořádku. Vinu odmítá, stejně jako Kuta a Škurek. Kuta tvrdí, že Fond národního majetku byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Sobotka dnes zopakoval, že vláda učinila své rozhodnutí na základě několika konkrétních podkladů. „Ministerstvo financí předložilo do vlády materiál a vláda rozhodovala na základě ceny, která byla stanovena znaleckým posudkem. Rozhodovali jsme také na základě stanoviska Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodovali jsme také na základě alternativní nevyžádané nabídky, která v té době byla předložena zhruba na úrovni čtyř miliard korun,“ popsal.

BRAND24

Premiér připomněl, že privatizaci zkoumala Evropská komise, která konstatovala, že při ní nedošlo k poskytnutí nedovolené veřejné podpory Karbon Investu.

O současné situaci v OKD dále čtěte:

Vedení OKD předalo soudu reorganizační plán. Věřitelé o něm rozhodnou v srpnu

Vraťte 12 miliard. Insolvenční správce OKD žaluje NWR, Bakalu a Kadase


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).