Menu Zavřít

Sobotka: Pokud ČSSD na podzim uspěje, budu znovu kandidovat

11. 7. 2016
Autor: čtk

Pokud sociální demokracie získá v podzimních krajských a senátních volbách „dostatečnou" podporu voličů, bude premiér Bohuslav Sobotka příští rok obhajovat funkci předsedy strany s cílem vést ČSSD i do dalších sněmovních voleb. Jak konkrétně si takovou podporu představuje, však v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny neuvedl.

„Co se mě týče, bude záležet, zda budeme mít podporu voličů. Pokud bude dostatečná, přijedu příští rok na jaře na sjezd a budu se ucházet o vedení strany a budu chtít vést sociální demokracii do příštích sněmovních voleb,“ uvedl předseda současné koaliční vlády.

ČSSD by podle něj měla získat od občanů takovou podporu, aby měla šanci znovu vyhrát klíčové volby do Sněmovny. „Nechci definovat čísla nebo procenta,“ dodal.

Za úspěch v říjnových volbách by současný premiér považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub. Připomněl, že sociální demokracie má nyní jedenáct ze třinácti hejtmanů a je členem všech krajských koalic. V horní parlamentní komoře má 33 zástupců.

Největším konkurentem ČSSD bude ve volbách její koaliční partner - hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše. Současnou zhruba dvacetiprocentní podporu ČSSD považuje za logický důsledek současných celoevropských nálad proti tradičním stranám.

„Určitě bych chtěl, abychom byli silnější. Ale při náladách, které jsou dnes v Evropě proti tradičním politickým stranám, není úplně špatný výsledek udržet si podporu, se kterou jste vyhráli volby. A na rozdíl od hnutí ANO máme stabilnější voliče,“ míní premiér.

Migrace do krajských voleb nepatří

Za téma říjnových voleb nepovažuje migraci, ačkoliv někteří politici ČSSD včetně místopředsedy strany a ministra vnitra Milana Chovance tuto věc v kampani zmiňují. „Není to téma pro ČSSD. Navíc kraje v oblasti migrace nemají žádné kompetence,“ zdůraznil

Nejsilnější vládní strana podle něj zatím neřeší příští prezidentské volby v roce 2018, chce o nich mluvit až příští rok. „ ČSSD může postavit vlastního kandidáta, ale také můžeme podpořit jiného,“ poznamenal pouze.

Vládní koalice má ambici dotáhnout do konce svůj program, což bude podle Sobotky vyžadovat hlavně pevné nervy. Za jeden z problémů koaličního vládnutí považuje otázku mýtného, kvůli němuž kritizoval ministra dopravy za ANO Dana Ťoka.

BRAND24

Sobotka: Potřebujeme pevné nervy

Vláda se dnes znovu vrátí ke kontroverznímu návrhu na prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému se společností Kapsch o tři roky. „ Ministr dopravy musí mít dostatek argumentů a přesvědčit vládu, že je takové řešení správné,“ uvedl v rozhovoru ministerský předseda. Pokud se mu to nepodaří, bude to podle Sobotky praktický problém, který ale nechce politizovat.

„Kdybych chtěl, už dávno navrhnu ministra dopravy a řešili bychom, zda Ťok má být ministrem, nebo ne. Zdá se mi ale, že na ministerstvu dopravy pracují pomalu,“ uvedl premiér.


Přečtěte si, co si premiér myslí o naší roli v EU:

Sobotka: Czexit neexistuje, v EU musíme zůstat

Bohuslav Sobotka
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).