Menu Zavřít

Sněmovna: Babiš veřejně lhal, Zeman by měl dodržovat ústavu

10. 5. 2017
Autor: čtk

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů, uvedla dnes Sněmovna. Navíc vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. Výzva souvisí s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky na Babišovo odvolání z vlády, které Zeman zatím neprovedl.

Usnesení prosadila opoziční ODS. Text ohledně prezidenta mírně upravila po dohodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Pro bod o Babišovi hlasovalo 94 ze 118 přítomných poslanců, proti bylo 21 členů dolní komory z hnutí ANO. Podpořila jej podle protokolu i Jana Lorencová (ANO), jež však v diskusi Babiše hájila. Návrh s výzvou Zemanovi podpořilo 95 ze 119 hlasujících, proti zvedli ruku čtyři poslanci z hnutí ANO.

Sněmovna na návrh KSČM také konstatovala, že dnešní debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. Požádala předsedu vlády, aby o řešení postupu krize poslance informoval na nejbližší schůzi. Diskuse trvala skoro osm hodin.


Sobotka chce na Zemana podat kompetenční žalobu

 Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka


Dolní komora nepřijala návrh Matěje Fichtnera (ANO), podle kterého by uvedla, že Sobotka selhal, když dal přednost zájmům ČSSD před zájmy Česka, destabilizoval zemi a vyvolal vládní a ústavní krizi. Fichtner neuspěl na plénu ani s výzvou vůči premiérovi, aby se „ihned vzdal své funkce a umožnil dosud úspěšné vládě České republiky dokončit svůj mandát až do řádných voleb“.

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury neprosadilo výzvu Sobotkovi, aby podal původně ohlášenou demisi vlády, a žádost prezidentovi, aby ji v souladu s ústavou přijal. Další, rovněž neschválená část návrhu hnutí, obsahovala pozvání Zemana do Sněmovny, aby objasnil své postoje k ústavnímu řešení nynější vládní krize.

CONTENT24

Usnesení Sněmovny z mimořádné schůze k nahrávkám s Babišem:

1) Poslanecká sněmovna konstatuje, že místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů.

2) Poslanecká sněmovna vyzývá prezidenta České republiky Miloše Zemana, aby při výkonu své funkce důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval Ústavu České republiky.

3) Poslanecká sněmovna konstatuje, že po diskusi na 58. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se vládní krize nevyřešila, ale prohloubila. Žádá předsedu vlády, aby na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny bez zbytečného odkladu podal informaci o postupu řešení vládní krize.

O vládní krizi dále čtěte:

Lidovci: Česku by prospělo, kdyby Zeman do Číny nejezdil

Bělobrádek: Žádná strana nechce vypovědět koaliční smlouvu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).