Menu Zavřít

Sliby se nemají plnit. USA se sžívají s novou realitou

21. 11. 2016
Autor: reuters

Nukleární výbuch jménem Trump by mohl být o několik řádů slabší, než se čekalo. I tak to bude mela.

Berte Donalda Trumpa vážně, ale nikoli doslova, radil před volbami jeho mocný byznysový příznivec Peter Thiel. Zatímco voliči se podle této logiky řídili od začátku, experti dělali dlouhou dobu pravý opak – brali Trumpa sice doslova, ale nikoli vážně.

Těsně po volbách se mnohatisícové stádo prvotřídních mozků Ameriky muselo horečně zamyslet: které z Trumpových slibů byly vlastně myšleny vážně a které nebyly vůbec míněny doslova? První výsledky bádání dávají poměrně optimistický obrázek, ten ale může být zkreslen tím, že trumpologie je pořád ještě čerstvý obor a nemá dostatečně vyvinutou metodologii.

Kdybychom měli hlavní body současných prognóz shrnout do jednoho odstavce, Trump zásadně blufoval skoro ve všech bodech svého demoličního programu, ale opuštění některých bodů – třeba deportací imigrantů nebo seškrtání ekologické agendy – by mu u voličů nebo republikánských kolegů prošlo mnohem hůře, takže na tyto sliby nejspíše skutečně dojde.

Obecně lze říci, že cokoli půjde „odstřelit“ prezidentským dekretem (třeba ony ekologické standardy, zdravotnickou reformu a domácí agendu vůbec), je mnohem ohroženější než programové body, k nimž bude nutný souhlas Kongresu. Ten je sice republikánský, ale těžko si představit, že by kongresmani a senátoři – donedávna stejně zděšení Trumpovým tažením jako zbytek světa – jen tak odhlasovali zrušení NATO nebo zavedení padesátiprocentního tarifu na zboží z Číny. Máme za to, že Trump jako prezident s nulovou politickou zkušeností uvažuje o svém programu nečekaně státnicky a od většiny předvolebních výhrůžek couvne.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 21. listopadu. V elektronické verzi je ke stažení na www.alza.cz/euro

 Euro obálka 47(2016


Dále čtěte:

Trump si vybírá své muže. Má už ministra spravedlnosti či šéfa CIA

BRAND24

Merkelová se rozloučila s Obamou. S Trumpem chce úzké vztahy

Mexiko se připravuje na příliv milionů vyhoštěnců z USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).