Menu Zavřít

Šlachtův tým zatýká v řadách protikorupční policie

11. 5. 2016
Autor: Tomáš Kubelka, Euro

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pod vedením Roberta Šlachty zahájil akci ve vnitřních strukturách policie. Podle několika policejních zdrojů zatkl detektiva Radka Holuba z protikorupční policie, který má šéfovat jednomu z oddělení odhalování korupce. Zásah potvrdila šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Už v minulosti, kdy v rámci této policejní složky usiloval o postup výše, se objevovaly varovné signály o jeho osobě. Se zásahem ÚOOZ pod dozorem Bradáčové souvisí i nalezení štěnice na pražské policejní správě, o němž informovalo před pár dny Právo.

Holub vypovídal jako svědek u soudu s Rostislavem Kotrčem, dalším bývalým detektivem protikorupčního útvaru. Kotrč čelil obžalobě z úmyslného vynášení informací v korupční kauze Ředitelství silnic a dálnic, soud ho v březnu nepravomocně osvobodil.

Mezi zadrženými má být údajně i pražský detektiv Pavel Klučka, jeho spolupracovník Pavel Nevtípil. Detektivové mají podle neoficiálních informací spadeno i na pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, která dozorovala a dozoruje případy spojené s pražským Dopravním podnikem.

Server neovlivní.cz však uvedl, že Nevtípil, který vyšetřuje podezření z dotačního podvod souvisejícího se stavbou farmy Čapí hnízdo, zadržen nebyl. „Do této chvíle mě nikdo nekontaktoval, nevyslýchal, neobvinil a ani nezadržel,“ řekl serveru Nevtípil dnes odpoledne.

Případ souvisí s Čapím hnízdem

Web týdeníku Respekt napsal, že mezi zadrženými jsou i státní zástupci a že případ souvisí s odposlouchávacím zařízením nalezeným u týmu, který prověřuje kauzu Čapí hnízdo.

BRAND24

„V tuto chvíli mohu říct krátce pouze to, že policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provádějí úkony trestního řízení, které dozoruje vrchní státní zastupitelství. V této fázi nebudeme ani nemůžeme poskytovat další informace,“ řekla šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová. Dodala, že pokud to procesní situace umožní, vydá instituce ve čtvrtek dopoledne tiskovou zprávu.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták potvrdil, že „probíhá realizace trestní věci“. Věc blíže nekomentoval, protože poskytování veškerých informací si vyhradilo vrchní státní zastupitelství. „Dnes došlo k omezení na osobní svobodě jednoho policisty z našeho útvaru. Více informací v tuto chvíli nemáme k dispozici,“ doplnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).