Menu Zavřít

Šéf německé diplomacie: Brexit by uškodil Británii i EU

31. 5. 2016
Autor: čtk

Případný odchod Británie z Evropské unie by měl negativní vliv na Londýn i na zbytek evropského bloku. V Berlíně to dnes prohlásil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Británie by podle něj měla menší možnosti řešit mezinárodní problémy, které se jí dotýkají. Ve zbývajících 27 zemích by posílili odpůrci myšlenky společné Evropy.

„Rozhodně si přeji Británii v Evropské unii a i pro Británii je dost důvodů k setrvání,“ řekl Steinmeier. „Samozřejmě jsou tu ekonomické důvody, ale nejsou jediné. Když ve 21. století musíme řešit problémy, které jsou pro jednotlivé státy příliš velké, mělo by být v britském zájmu být ve společenství států, v němž má Británie silný hlas, a řešit tyto problémy společně,“ řekl ministr.

BRAND24

Upozornil, že britské rozhodnutí ovlivní i ostatní země EU. „Pokud se Británie rozhodne pro odchod, vyvolá to negativní dynamiku i ve zbytku Evropské unie, protože je těžko představitelné, že by po takovém zlomu vše mohlo jít jako dřív. A tento negativní vývoj by mohl být dalekosáhlý, protože by britský odchod všude posílil odpůrce Evropské unie,“ uvedl ministr.

Referendum o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června. Jeho vypsání slíbil britský premiér David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, které jeho konzervativci loni v květnu přesvědčivě vyhráli. Poté, co se letos v únoru Cameron dohodl s šéfy států a vlád EU na nové podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem, vede nyní kampaň za pokračování členství své země v unii. Podle průzkumů jsou síly stoupenců i odpůrců dalšího členství Británie v EU vyrovnané.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).