Menu Zavřít

Schulz je MEGA. Vyzyvateli Merkelové pomáhá internetový fanklub

10. 2. 2017
Autor: Youtube

Kandidát německé sociální demokracie na kancléře Martin Schulz má svůj vlastní fanklub, který jej propaguje vytvářením internetových vtípků a memů. Zčásti se jedná o satiru, jinak jde ale o vážně míněnou podporu. Schulzovi dávají naději i experti. Podle nich by se mohl lépe vypořádat s extremisty a populisty než současná kancléřka Angela Merkelová.

Základy statutu internetové senzace položila jednašedesátiletému politikovi stránka na sociální síti Reddit, kterou její autoři založili po Schulzově listopadovém oznámení odchodu z čela Evropského parlamentu a návratu na domácí scénu. Podle svých slov už v té době předpokládali, že se bude ucházet o post německého kancléře, i když to tehdy vypadalo spíše na šéfa strany Sigmara Gabriela.

Autoři stránky a další přispěvatelé začali ihned vymýšlet tzv. memy na Schulzovu podporu, kde naději sociální demokracie pro příští volby záměrně vyobrazují v přehnaně pozitivním světle. Populární se stala například fotomontáž, na které jsou bývalí američtí prezidenti Barack Obama a George Bush mladší se Schulzovým portrétem za zády, s popiskem: „Bývalí lídři svobodného světa odhalují portrét nového lídra“.

Martin Schulz (61)
Předsedou EP byl Schulz od ledna 2012, v červnu 2014 rezignoval, funkce se pak do 1. července 2014 ujal první místopředseda EP Gianni Pittella. Na první schůzi nově zvoleného parlamentu byl pak Schulz znovuzvolen do jeho čela.
Předtím od července 2004 šéfoval druhé nejsilnější frakci v EP - Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D, dříve Strana evropských socialistů, PES).
Europoslancem byl od roku 1994. Působil v podvýboru pro lidská práva a poté v letech 1996 až 2000 ve výboru pro občanské svobody. Od roku 2000 čtyři roky předsedal skupině Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v EP.

Schulzův fanklub se částečně inspiroval ve Spojených státech hnutím mladých lidí na podporu demokratického kandidáta na prezidenta Bernieho Sanderse, jinak si však utahuje spíše z Donalda Trumpa a jeho příznivců. „Chtěli jsme se prostřednictvím satiry vysmát pravicovému křídlu tím, že zkopírujeme jejich styl, ale místo obecné nenávisti, konspiračních teorií a falešných zpráv použijeme přátelství a proevropský přístup,“ říká moderátor stránky s přezdívkou Derausmwaldkam.

Parodii Trumpa potvrzuje i vymyšlené heslo ‚Make Europe Great Again‘ (Udělejme Evropu znovu velikou), zkrácené na MEGA, které se pro celou napůl satirickou kampaň stalo signifikantní. Administrátoři stránky si Schulzovu narůstající popularitu vysvětlují tím, že pro Němce nebyl z důvodu angažmá v Evropském parlamentu příliš na očích a působí neokoukaným dojmem. „Bylo snadné utvořit mu pozitivní obrázek. Nemá tak negativní zázemí jako jiní politici,“ soudí Derausmwaldkam.

Aktivity svých příznivců si všiml i sám Schulz. Natočil pro ně video, na kterém vyjadřuje vděk za podporu. „Spustili jste vlnu, která mi velmi pomáhá,“ vyznal se.

Ohlášení Schulzovy kandidatury oživilo situaci na německé politické scéně. Jasná favoritka Angela Merkelová má najednou silného soupeře. Podle průzkumů by lidé v přímé volbě svoji přízeň mezi oba kandidáty rozdělili rovnoměrně, některé dokonce připisují větší sympatie právě Schulzovi. V prvotní vlně pozitivních emocí se zvedla i popularita celé strany: sociální demokraté už stáhli náskok CDU na polovinu.

Také podle expertů není Schulz bez šance. „Má něco, co Merkelové schází: zápal a nadšení,“ tvrdí Herbiert Prantl z levicových novin Süddeutsche Zeitung. I díky těmto vlastnostem by prý mohl lépe bojovat s extremisty a populisty. Stejně jako oni by totiž dokázal zapojit emoce.

BRAND24

Co si Schulz myslí o americkém prezidentovi? Čtěte více:

Kandidát na německého kancléře Schulz: Trump ohrožuje demokracii

 Martin Schulz se spolustraníky z SPD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).