Menu Zavřít

Ruští hackeři prý napadli americký volební software. Kreml to popírá

6. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruští hackeři napadli několik dní před loňskými americkými prezidentskými volbami server nejméně jednoho dodavatele amerického hlasovacího softwaru. Vyplývá to z uniklé zprávy Národní bezpečnostní agentury (NSA), kterou zveřejnil server The Intercept. Mluvčí Kremlu obvinění popřel. Zřejmě v souvislosti s tímto únikem v USA už zadrželi 25letou ženu.

V uniklé zprávě se nepíše, zda měl hackerský útok nějaký vliv na výsledky voleb. Ruská vojenská rozvědka GRU podle ní ale napadla společnost dodávající hlasovací software a na konci října a počátku listopadu loňského roku poslala takzvané phishingové e-maily na adresy více než stovky amerických volebních úřadů.

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes obvinilo zaměstnankyni vládního dodavatele ve státě Georgia, která podle něj vynesla přísně tajné informace z vládní agentury. Podle amerických médií 25letá Reality Leigh Winnerová, která jako zaměstnanec analytické společnosti Pluribus International smluvně pracovala pro NSA od února, odcizila právě zprávu o ruském hackerského útoku. Její právník to ale odmítl potvrdit.


CIA se při hackování prý umí vydávat za Rusy. Čtěte více

Emblém CIA


Na Winnerovou, kterou policie v sobotu zadržela, vyšetřovatelé přišli v rámci objasňování úniku informací. Protože list papíru s vynesenými údaji byl přeložený, došli k závěru, že materiál byl vytištěn a následně vynesen ze zabezpečených prostorů. Winnerová pak byla označena za jeden z šesti lidí, kteří dokument tiskli. Následná kontrola jejího počítače ukázala, že si elektronicky dopisovala s novináři.

Winnerová se podle BBC při výslechu doznala, že dokument vytiskla a že věděla, že informace v něm uvedené by mohly poškodit Spojené státy a poskytnout cizím zemím výhodu. Dokument týkající se zmíněného hackerského útoku byl určen k utajování nejméně do roku 2042.

BRAND24

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes obvinění vznesená v uniklé zprávě odmítl. Kreml podle něj nevidí „žádný důkaz, který by dokazoval, že je tato informace pravdivá“. Moskva důrazně odmítá možnost, že by za hackerskými útoky byla ruská vláda, dodal Peskov.

Dále čtěte:

Trump vrací úder: kvůli kontaktům s Rusy chce vyšetřovat dva demokraty

Odposlouchával Obama Trumpa? Šéf FBI to odmítá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).