Menu Zavřít

Rusko se dočkalo zlepšení výhledu úvěrového ratingu

16. 9. 2016
Autor: RudolfSimon via wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zlepšila výhled úvěrového ratingu Ruska z negativního na stabilní. To znamená, že v dohledné době už nečeká jeho zhoršení. Samotnou známku, která hodnotí schopnost země splácet závazky, agentura ponechala na BB+, tedy na nejvyšší příčce takzvané spekulativní kategorie.

Standard & Poor's očekává, že ruská ekonomika se v letech 2017-2019 vrátí k růstu, který bude v průměru činit 1,6 procenta ročně. Letos ještě agentura odhaduje pokles hrubého domácího produktu (HDP) na úrovni jednoho procenta.

Agentura konstatovala, že vnější rizika pro ruskou ekonomiku v poslední době do značné míry ustoupila. Ekonomika se dál adaptuje na situaci nižších cen ropy a západních sankcí a S&P založila svůj dnešní krok na předpokladu, že tato adaptace bude zdárně pokračovat.

Agentura snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska do spekulativního pásma loni v lednu. Ztráta investičního ratingu znamenala, že řada finančních institucí nemohla investovat do ruských aktiv.

Ruská ekonomika se poslední dva roky potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopaly sankce, které na Moskvu uvalily západní státy kvůli postupu Moskvy v rámci ukrajinské krize.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Zlepšení ratingu tedy může příslušnému dlužníkovi snížit náklady na nové úvěry.


Dále čtěte:

Maďarsko dosáhlo na vyšší rating a je v investičním pásmu

BRAND24

Polsko už ve střední Evropě netáhne, miláčkem investorů je Česko

Průzkum: Nejlepší reputaci má Švédsko, pověst Česka se lepší


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).