Menu Zavřít

Rusko chce zřídit v Sýrii trvalou námořní základnu

10. 10. 2016
Autor: čtk/ap

Rusko chce podle náměstka ruského ministra obrany Nikolaje Pankova svou současnou námořní základnu ponechat v syrském Tartúsu nastálo. „Byly sepsány návrhy dokumentů, které nyní procházejí ministerstvem. Je to v pokročilém stadiu přípravy a my doufáme, že vás brzy požádáme o ratifikaci," sdělil Pankov před zahraničním výborem horní komory parlamentu.

Bývalý náčelník štábu ruského vojenského námořnictva admirál Viktor Kravčenko agentuře Interfax řekl, že obrana základny, včetně protivzdušné a protilodní, si vyžádá „značný kontingent pozemních sil“. Tartus nyní představuje jedinou základnu ruské flotily ve vzdáleném zahraničí, sdělil Kravčenko.

Dolní komora ruského parlamentu v pátek stvrdila rusko-syrskou smlouvu o zřízení stálé ruské letecké základny v Sýrii. Pankov tehdy řekl, že Damašek dává ruskému letectvu právo využívat trvale základnu na letišti Hmímím vpobřežní provincii Latákíja.

Rusko v této lokalitě už od loňského roku udržuje nemalý počet bojových letounů, jimiž bombarduje postavení syrských povstalců a podporuje pozemní operace syrské armády. Ruská armáda bude mít nyní právo využívat trvale místní infrastrukturu a veškeré pozemky, které náležejí k letecké základně.

Přečtěte si, co si o ruských akcích v Sýrii myslí John Kerry:

Kerry chce ruské a syrské nálety vyšetřit jako válečné zločiny

Ministr zahraničí John Kerry na cestě na vídeňská jednání

Minulý týden před poslanci dumy Pankov řekl, že se ministerstvo obrany zabývá možností obnovit vojenské základny v některých zemích, kde základny míval bývalý Sovětský svaz. Hovořilo se o Latinské Americe, Asii a také o Africe.

List Izvestija dnes s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Ruskojedná o pronájmu vojenských objektů v Egyptě. Tato informace však nebyla oficiálně potvrzena.

Ruští vojáci v Sýrii měsíčně dostávají 200 až 300 tisíc rublů (78 tisíc až 117 tisíc korun). I civilní zaměstnanci tam dostávají na ruské poměry vysoké platy, například holič, řidič nebo prodavač na vojenské základně si přijde na 120.000 rublů měsíčně (47.000 Kč). Projde-li prověrkou tajné služby FSB, pak během dvouměsíční „služební cesty“ do Sýrie má zajištěnou stravu třikrát denně a pracovní týden čítá pět dnů, napsal dnes internetový list Gazeta.ru, podle kterého je v Sýrii nejvýše 4500 Rusů. Obvykle ruští armádní kuchaři, řidiči nebo holiči berou podle výnosu ministra obrany od 4890 po 7270 rublů měsíčně (1907 až 2836 Kč).


O válce v Sýrii čtěte více:

Zeman: Působení USA v Sýrii končí fiaskem, protože je nikdo nezval

BRAND24

USA ukončily spolupráci s Ruskem na příměří v Sýrii

Groznyj v Aleppu. Sektářská řež přerostla hranice občanské války


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).