Menu Zavřít

Řidiči autobusů budou stávkovat 6. dubna. Odbory vyzývají k masivní účasti

29. 3. 2017
Autor: ČTK

Stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se uskuteční 6. dubna. Odbory ji plánují jako celorepublikový protest od 00:00 do 24:00. Vedení Odborového svazu dopravy vyzvalo šoféry k masivní účasti.

Celorepublikovou stávku řidičů podpořil minulý týden sjezd základních odborových organizací, zástupci šoférů ale nejsou v postoji k protestům zcela jednotní. V minulosti například stávku odmítly odbory v Pardubickém kraji, podobně se vyjadřovali zástupci zaměstnanců působících v jihlavské společnosti Icom transport. Také ve středních Čechách se zúčastní jen část řidičů, podle dostupných informací se zapojí na Berounsku a Příbramsku.

Zda se ke stávce připojí řidiči ve všech krajích, bude podle Pomajbíka záležet na zaměstnancích. „My je vyzýváme, aby se aktivně zúčastnili stávky, na druhou stranu do stávky nemůžeme nikoho nutit. Samozřejmě že budeme bedlivě sledovat, aby někdo stávku někomu nezakazoval, nebo někomu nevyhrožoval, pokud se stávky bude chtít zúčastnit,“ řekl šéf dopravních odborů Luboš Pomajbík.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Řidiči by takto měli být placeni od ledna, dřívější minimální hodinová mzda byla 71,60 Kč. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali. Firmy například zvýšily sazby podle vládního nařízení, šoférům ale na druhou stranu snížily odměny. Některé kraje pak souhlasily s navýšením mezd jen do měsíční výše 16 400 korun hrubého, což odpovídá hodinové mzdě podle vládního nařízení při 37,5 hodiny odpracovaných týdně.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Podle nové podoby zákona o veřejných zakázkách by soutěže na zajištění veřejné dopravy měly zohledňovat i jiná kritéria než cenu a stanovovat například nejnižší mzdu pro šoféry autobusů. Nejhorší situace panuje podle odborů v Jihomoravském kraji a v Ústeckém kraji.

BRAND24

Asociace krajů ČR už dříve uvedla, že zvýšení mezd řidičů podle vládního nařízení bude stát víc než miliardu korun. Podle předsedkyně asociace Jany Vildumetzové (ANO) většina krajů již zvýšení plateb dopravcům vyřešila, asociace ale požádala stát, aby prověřoval, zda peníze firmy použijí skutečně na mzdy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) míní, že celoplošná stávka nedává smysl, protože ve většině krajů se řešení našlo.

Přečtěte si také:

Řidiči autobusů budou stávkovat. Nedostali přidáno, jak nařídila vláda

Řidiči autobusů budou stávkovat v celém Česku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).