Menu Zavřít

Renzi podal demisi, ve funkci zůstane do výběru nástupce

7. 12. 2016
Autor: ČTK

Italský premiér Matteo Renzi dnes podal demisi do rukou prezidenta Sergia Mattarelly. Ten ho při večerní schůzce v Kvirinálském paláci v Římě, který je prezidentským sídlem, požádal o setrvání v úřadu do výběru nového předsedy vlády. Mattarella zahájí ve čtvrtek večer konzultace s parlamentními stranami ohledně Renziho nástupce.

Před návštěvou v prezidentském paláci se Renzi setkal s vedením své Demokratické strany, před nímž znovu přijal plnou odpovědnost za výsledky referenda, ve kterém v neděli neprošla jeho reforma parlamentu. Nedal ale podle agentury AFP najevo, že zvažuje odstoupení z vedení strany. Naopak se podle všeho chystá na brzkou předvolební kampaň. Vyhlídky demokratů přitom podle průzkumů vůbec nejsou beznadějné.


Přečtěte si, proč Renzi rezignoval:

Italové odmítli reformu ústavy. Renzi rezignuje, euro se dočasně propadlo

BRAND24


Italská opozice, především populistické Hnutí pěti hvězd a protievropská Liga Severu, usiluje o to, aby se co nejdříve konaly předčasné parlamentní volby. Renzi ale upozornil, že nejprve musí soud rozhodnout o ústavnosti současného volebního zákona, který vítězi umožňuje mít nadpoloviční množství poslaneckých mandátů ve sněmovně, když dosáhne aspoň 37 procent volebních hlasů. Soud se má otázkou zabývat 24. ledna.

Renzi řekl, že ve čtvrtek, který je v Itálii státním svátkem, stráví oslavou 86. narozenin své babičky. „Musíme poděkovat seniorům,“ upozornil s poukazem na to, že většina důchodců podpořila jeho reformní snahy. „A doufám, že zítra (ve čtvrtek) budu mít více štěstí v boji s PlayStationem svých synů, než jsem ho měl tady,“ dodal Renzi.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).