Menu Zavřít

Rajoy bez důvěry. Španělsko dál nemá vládu

31. 8. 2016
Autor: ČTK

Španělští poslanci podle očekávání nedali důvěru šéfovi lidovců Marianu Rajoyovi, který se opětovně uchází o funkci premiéra. Informovala o tom agentura Reuters. Druhé hlasování o důvěře nové vládě se uskuteční v pátek. Pokud by Rajoy v parlamentu ani za dva dny neuspěl, hrozí Španělsku už druhé opakování voleb během jediného roku.

Pro Rajoyovu vládu hlasovalo 170 poslanců, ve 350členném zákonodárném sboru tak šéfovi lidovců chybělo k absolutní většině šest hlasů. Kromě vlastní strany podpořili Rajoye i poslanci liberální strany Ciudadanos a jeden poslanec zvolený za Kanárskou koalici.

V pátek se bude hlasování o důvěře opakovat a Rajoyovi v něm bude stačit k získání důvěry pouze většina přítomných poslanců.

Španělsko nemá vládu, která by měla důvěru poslanců, už osm měsíců. V prosincových volbách sice zvítězili lidovci, Rajoy ale odmítl nabídku k sestavení vlády. Lídr druhých socialistů Pedro Sánchez s vlastním pokusem o vznik kabinetu neuspěl, takže voliči šli v červnu k urnám znovu. Z voleb vyšli jako vítězové opět lidovci, strana ale znovu nedosáhla na absolutní většinu.

Současný politický pat je pro Španělsko novinkou. Až do loňských voleb totiž vždy měla jedna ze dvou hlavních stran politické scény, tedy lidovci nebo socialisté, dostatek hlasů, aby mohla sama sestavit vládu.

Čtěte také:

BRAND24

Španělská ekonomika pokračuje navzdory politické krizi v silném růstu

Nový konkurent Východní Evropy. Španělsko láká automobilky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).