Menu Zavřít

Průzkum: S prací prezidenta je spokojena více než polovina Čechů

23. 4. 2017
Autor: čtk

S prací prezidenta republiky jako instituce je spokojeno 57 procent Čechů. Podle nadpoloviční většiny lidí Miloš Zeman plní předvolební sliby a je prezidentem všech občanů. O tom, že Zeman vytváří dobrý obraz Česka v zahraničí, je přesvědčeno 42 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který pro Českou televizi (ČT) provedla agentura Kantar.

Z regionálního hlediska jsou s prezidentem nejvíce spokojeni lidé z Pardubického a Moravskoslezského kraje, kde ho kladně hodnotily čtyři pětiny dotázaných. „Naopak nespokojení jsou v Praze,“ řekla dnes televizi spoluatorka výzkumu Martina Hájková.

Z hlediska volebních preferencí hodnotí prezidenta kladně především příznivci levice. „Ale také vidíme určitý podíl spokojených u hnutí ANO a SPD,“ dodala Hájková.

Podle 58 procent Čechů Miloš Zeman přiměřeně vstupuje do legislativního procesu. Na otázku, zda plní své předvolební sliby, odpovědělo kladně 54 procent respondentů. O dva procentní body méně dotázaných bylo přesvědčených, že Miloš Zeman je prezidentem všech občanů. A těsně nadpoloviční většina občanů se domnívá, že současný prezident je nadstranický.


Čtěte komentář Petra Weikerta:

Low cost Zeman

 Weikert


Podle 47 procent vhodně reprezentuje úřad. Že veřejné vystupování hlavy státu odpovídá jejich očekávání u funkce prezidenta, potvrdilo 45 procent účastníků průzkumu. O dva procentní body méně respondentů odpovědělo kladně na otázku, zda prezident plní slib sjednocovat společnost.

S tím, že Miloš Zeman vytváří dobrý obraz České republiky v zahraničí, souhlasilo 42 procent lidí. Prezidentovi postoje k Rusku hodnotilo kladně 41 procent réspondentů.

Výzkum veřejného mínění provedla pro Českou televizi agentura Kantar v období od 18. do 24. března. Zúčastnilo se ho 600 respondentů.

BRAND24


Dále čtěte:

Zbabělec a předskokan. Ovčáček si vyměňuje „komplimenty“ s Horáčkem

Vlak se rozjel. Souboj o Hrad začíná

Michal Horáček


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).