Menu Zavřít

Proti Chovancovi: jihomoravská ČSSD chce ve vedení vedle Sobotky Tejce

21. 1. 2017
Autor: čtk

Jihomoravská ČSSD dnes na krajské konferenci v Brně schválila nominaci premiéra Bohuslava Sobotky na předsedu strany a Jeronýma Tejce na prvního místopředsedu strany. Novinářům to řekl tajemník klubu ČSSD v krajském zastupitelstvu Petr Šikula. Jihomoravská ČSSD je první, která nominovala na statutárního místopředsedu někoho jiného než ministra vnitra Milana Chovance. Sobotka zatím získal podporu všude. Premiér preferuje Chovance a už dříve řekl, že k Tejcovi nemá důvěru.

Sobotka ani Tejc neměli ve své domovské organizaci protikandidáta. „Pro nominaci Bohuslava Sobotky se vyjádřilo 149 ze 154 přítomných, zbylých pět se zdrželo a nikdo nebyl proti. U nominace Jeronýma Tejce bylo ze stejného počtu 147 pro a sedm se zdrželo, nikdo nebyl proti,“ informoval Šikula.

Pro Tejce je podpora mateřské organizace důležitá. „Bez podpory členů sociální demokracie na jižní Moravě bych se o pozici dvojky nemohl ucházet. Myslím si, že každý musíme přesvědčit nejprve vlastní, kteří nás znají, a potom můžeme postoupit o krok výš a přesvědčovat ostatní. Proto jsem rád, že mám podporu jihomoravské ČSSD, i když má premiér Sobotka odlišný názor,“ řekl Tejc.


Přečtěte si, jak ČSSD hledá nové voliče:

Premiér hledá voliče. Zn. dvojitý agent

Bohuslav Sobotka


Podle něj rozhodne březnový sjezd. „Já i Bohuslav Sobotka máme respekt k sociální demokracii a k jejím členům. Pokud 750 delegátů reprezentujících přes 20.000 členů sociální demokracie rozhodne o tom, jak má vypadat vedení, jsem přesvědčen, že budeme všichni výsledek respektovat. A ani Bohuslav Sobotka ho nebude zpochybňovat. Vše je ale v rukou delegátů sjezdu, které se budu snažit přesvědčit o tom, že přináším změnu, která bude prospěšná,“ doplnil Tejc.

Sobotka potvrdil, že sjezd rozhodne a jeho rozhodnutí musí všichni respektovat. Zároveň se netají podporou Chovance. „Podporuji pana Chovance, ale dalo se očekávat, že na jižní Moravě bude jiná nominace. Jsme demokratická strana a myslím si, že je v pořádku, že je na jednotlivé funkce více kandidátů,“ řekl novinářům Sobotka, který chce na jihu Moravy znovu kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny.

Podle premiéra musí být strana po sjezdu jednotná. „Musí mluvit jedním hlasem a být srozumitelná pro naše voliče. Já odmítám rozdělovat sociální demokracii, mým cílem je ji sjednocovat. Chci to po všech kandidátech do vedení strany,“ dodal.


Přečtěte si, jak poměry v ČSSD nedávno kritizoval Jiří Dienstbier:

BRAND24

Pučisté, mafie, podvodník. Dienstbier rozpoutal v ČSSD válku slov


Sobotka získal na všech předchozích devíti krajských konferencích podporu k pokračování. Prvním místopředsedou by podle většiny regionů měl zůstat Chovanec. Mezi jména kandidátů na řadové místopředsedy patří ministryně práce Michaela Marksová, šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek či náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, kteří jsou nyní v nejužším vedení ČSSD. Nominace získali i šéf Sněmovny Jan Hamáček, volební manažer Jan Birke, místopředseda pro hospodaření Martin Starec, náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanci Tejc a Jaroslav Foldyna. Volební sjezd ČSSD se uskuteční v březnu.


Dále čtěte:

Končí financování na žáka. Školy dostanou peníze podle hodin

Pavel Telička se stal místopředsedou Evropského parlamentu

Jak na divokém západě. Pelikán sepsul Chovancův návrh na užívání zbraní


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).