Menu Zavřít

Při novém náletu koalice na syrský Majádín údajně zahynulo 80 civilistů

26. 5. 2017
Autor: čtk/AP

Nejméně 80 členů rodin islamistických bojovníků, včetně 33 dětí, dnes zahynulo při novém náletu koalice vedené Spojenými státy na syrské město Majádín, které ovládá teroristická organizace Islámský stát (IS). Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Organizace citovala zdravotnické a civilní zdroje z Majádínu, podle nichž byla při leteckém útoku zasažena obecní budova, kde se ukrývali příbuzní bojovníků tzv. Islámského státu. Útok se odehrál dnes časně ráno.

SOHR již dříve dnes informovala, že během středy a čtvrtka při koaličních náletech na Majádín přišlo o život 50 civilistů, kteří rovněž patřili do rodin islamistických bojovníků.

Mluvčí koalice vedené USA řekl, že její síly ve čtvrtek a dnes bombardovaly oblast Majádínu, který se nachází ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, a nyní hodnotí výsledky.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn dnes vyzval všechny strany, které provádějí letecké operace v Sýrii, aby pečlivěji rozlišovaly mezi legitimními vojenskými a civilními cíli při stupňující se kampani proti tzv. Islámskému státu na severovýchodě země. „Rostoucí počet mrtvých a zraněných civilistů při leteckých úderech v provincii Dajr az-Zaur a Rakka ukazují, že při těchto útocích pravděpodobně nebyla přijata dostatečná preventivní opatření,“ kritizoval komisař.

Syrská organizace pro lidská práva zaregistrovala za uplynulý měsíc zatím nejvyšší počet civilních obětí koaličních náletů v Sýrii od září 2014, kdy byly tyto letecké útoky zahájeny. Mezi 23. dubnem a 23. květnem zahynulo v Sýrii při koaličních náletech 225 civilistů, uvedla SOHR.

Mezinárodní koalice poskytuje leteckou podporu především ofenzivě vedené proti dvěma zbývajícím baštám Islámského státu, jimiž jsou severosyrské město Rakka a Mosul v sousedním Iráku.

BRAND24

Pentagon ve čtvrtek oznámil, že podle jeho vyšetřování bylo v březnu při leteckém útoku proti skladu zbraní Islámského státu v Mosulu usmrceno nejméně 105 civilistů. Před tímto oznámením americká armáda uváděla, že koaliční útoky v Sýrii a Iráku stály od roku 2014 životy 352 civilistů.

Přečtěte si také:

Německý tisk: Údajný útočník z Manchesteru letěl přes Prahu. Chovanec to odmítá

Z Česka odešly peníze pro islamisty, tvrdí zpravodajci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).