Menu Zavřít

Porošenko: USA podporují návrh Kyjeva na rozmístění „modrých přileb“

21. 9. 2017
Autor: čtk

Spojené státy podporují rozmístění mírotvorců OSN v Donbasu v bojové zóně i na hranicích s Ruskem. Prohlásil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko po setkání s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Washington tak podle Porošenka podporuje ukrajinský scénář mírové operace, o jejíž podobě mají rozhodnout orgány OSN. Rada bezpečnosti v těchto dnech projednává dva rozdílné návrhy příslušných rezolucí, ukrajinský a ruský.

Vyslání mírových sil do Donbasu navrhuje Kyjev i Moskva, rozdíl je ale v názorech na jejich rozmístění. Zatímco Rusko trvá na tom, aby mírové sbory střežily frontu mezi ukrajinskou armádou a separatisty, Kyjev žádá umístění „modrých přileb“ i na rusko-ukrajinské hranici, kterou kontrolují separatisté podporovaní z Ruska. Podle zpráv ruského a ukrajinského tisku nyní obě strany hledají kompromis.

Porošenko z jednání s americkým prezidentem odcházel podle agentury Reuters nadšen, hovořil o „bezpříkladné“ úrovni vzájemných vztahů, s níž je „mimořádně spokojen“. Už před schůzkou Trump pochválil Ukrajinu, která podle něj v poslední době dosáhla značného pokroku, „i když nelze říct, že by život v této zemi byl nejsnadnější“. Situace na Ukrajině se podle Trumpa navzdory válce na východě země „den ode dne zlepšuje“.

Zahraniční firmy prý ve stále větším množství přicházejí na Ukrajinu, protože v této zemi „vidí ohromný potenciál“.


Kalašnikov a vlastní tablet. Vyčerpané ukrajinské armádě pomáhají studenti

Ukrajinští vojáci musí často spoléhat na pomoc civilistů.


V seznamu zahraničně politických priorit Bílého domu není nyní Ukrajina na vysokých příčkách. O to větší pozornost vyvolala nedávná informace prezidenta Porošenka, že USA Kyjevu poskytnou zbraně a částku 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun) na podporu bezpečnosti a obrany. Kreml vzápětí varoval, že případné dodávky amerických zbraní nepomohou ke stabilitě na východě Ukrajiny. Tam, navzdory příměří, stále dochází k přestřelkám mezi vládními vojsky a proruskými separatisty podporovanými Moskvou.

BRAND24

Trump ve svém úterním projevu ve Valném shromáždění OSN ukrajinské krizi nevěnoval větší pozornost. Porošenko naproti tomu o den později ze stejné tribuny hovořil prakticky pouze o válce na východě své země. Rusko označil za moderního hlasatele Stalinovy zločinné ideologie, který otevřeně porušuje rezoluce OSN a ignoruje své mezinárodní závazky.

Čtěte dále:

Saakašvilimu hrozí pět let vězení. Kyjev ho obvinil z nezákonného překročení hranic

Macron a Merkelová vyzvali k prosazení příměří na Donbasu. Za tři dny se porušilo až 600krát

Putin: Dodávky amerických zbraní Ukrajině by situaci jen zhoršily


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).