Menu Zavřít

Politický boj o Ještěd: rozvoj skiareálu může ještě narazit

30. 3. 2017
Autor: Archiv

TMR hodlá investovat do rozvoje skiareálu minimálně 300 milionů, projekt však nemusí dopadnout kvůli sporům libereckých zastupitelů.

Lyžařská sezona končí, české skiareály mají za sebou jednu z nejúspěšnějších zim posledního desetiletí. Na Ještědu však panuje nejistota. Ve čtvrtek 30. března totiž zasedá Zastupitelstvo města Liberce – jež je jediným akcionářem Sportovního areálu Ještěd (SAJ) – a má rozhodnout o případném pronájmu skiareálu soukromým subjektům. Přestože se možná na jednání zastupitelstva nakonec dostanou rovnou dva návrhy na budoucí směřování areálu pod vysílačem, jejich odsouhlasení je velmi nejisté. Igor Rattaj, šéf společnosti Tatry mountain resorts (TMR), který vyjednává o pronájmu již více než rok, říká, že zastupitelé si z tamního skiareálu udělali politické kolbiště: „Máme zájem o dlouhodobý pronájem a rozvoj Ještědu, přednesli jsme naše představy zastupitelům i občanům, včetně plánu investic, ale zatím vše blokuje politikaření.“


Přečtěte si o paradoxu jednoho zimního střediska v Alpách:

Paradox zimního ráje: resort v Alpách vydělává víc v létě

 Středisko Titlis.


Koaliční partneři, kteří vedou město od voleb v roce 2014, se totiž v poslední době dostali do několika sporů, jež mohou vyvrcholit i odvoláním primátora Tibora Batthyányho. Ten byl zvolen na kandidátce ANO, avšak centrála Babišova hnutí před Vánocemi tamní organizaci rozpustila, takže primátor a dalších osm zastupitelů v současnosti vystupují jako nezávislí. Jejich koaličním „spojencem“ je Změna pro Liberec, s 12 zastupiteli vítěz posledních komunálních voleb, vedená náměstkem primátora Janem Korytářem. Změna se podle Batthyányho snaží dosavadní vyjednávání o pronájmu zkanibalizovat ve svůj prospěch. „Koaliční partner vidí, že se vyjednávání blíží ke konci, tak najednou otočili, že jsou pro vstup investora, a snaží si připsat politické body ve svůj prospěch. Avšak chtějí diktovat ceny ve středisku, ať už se to týká permanentek, či ceny občerstvení. Takový komunismus však budou případní nájemci jen těžko akceptovat,“ řekl Batthyány týdeníku Euro. Zuzana Kocumová, radní za Změnu pro Liberec a předsedkyně představenstva SAJ, do uzávěrky vydání odpovědi na otázky týdeníku Euro nedodala. Podle vyjádření v médiích však připravuje na jednání zastupitelstva vlastní návrh budoucího směřování SAJ.

Připomeňme, že Rattaj navrhl převzít ztrátové lyžařské středisko na 25 let s ročním nájemným milion korun, převzetím 15milionového úvěru a závazkem proinvestovat na Ještědu přinejmenším 300 milionů korun do vybudování nové sjezdovky, přepravních zařízení a modernizace techniky. V případě změny územního plánu, jež by umožnila rozšíření střediska, je firma TMR připravena investovat další až půlmiliardu korun. Podle Petra Neuhäusera, vedoucího kanceláře primátora Liberce, dosáhla celková ztráta SAJ za poslední čtyři roky 71 milionů korun.


O Ještědu a TMR čtěte více:

TMR investuje 1,6 miliardy korun do lyžařského střediska v Polsku

TMR si na Ještěd musí počkat. Podpis smluv se zadrhnul

BRAND24

Ještědská věž může patřit městu. Slovenská TMR nabízí Liberci dohodu

Ještěd


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).