Menu Zavřít

Policie bude více létat s drony, buduje specializovanou jednotku

3. 5. 2017
Autor: profimedia.cz

Policie zřídí jednotku, jejíž členové budou používat drony. Základny pro bezpilotní letecké přístroje by v příštích dvou letech mohly vzniknout v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích. Policie také plánuje ochranu před drony. Chce zabezpečit prezidentská sídla Pražský hrad i lánský zámek. Celkové náklady na vznik jednotky, nákup techniky, ochranných prvků a platy nových policistů do konce roku 2019 budou kolem 160 milionů korun.

Policie si od dronů slibuje to, že pomohou rozšířit dosavadní možnosti, které mají na starosti pozemní složky nebo pilotované vrtulníky. Bezpilotní letouny by mohly pomáhat zejména při pátrání po pohřešovaných osobách v těžko přístupném terénu, leteckém snímkování, monitorování situace při bezpečnostních opatřeních, dokumentaci při požárech, průmyslových haváriích, přírodních katastrofách, pyrotechnickém průzkumu nebo ostraze státních hranic. Drony bude policie používat na základě připravované dohody mezi policií, vnitrem, ministerstvem dopravy a Úřadem pro civilní letectví.


O možnostech dronů dále čtěte:

Dronobití na obzoru: Čína šíří bojové drony s naváděnými střelami

Začali to modeláři. První vojenské drony začaly létat již v polovině minulého století a sloužily převážně ke špionáži. Zde američtí výsadkáři v Afghánistánu vypouštějí malý výzkumný dron Puma se solárním panelem, který vydrží ve vzduchu až devět hodin.


Policie nyní má 12 dronů, které patří do kategorie běžné dostupných zařízení a používají je například policisté v krajích. Nově by chtěla koupit osm vyspělejších letounů pro speciální jednotku, které by měly například systém šifrování přenosu obrazu a zvuku a měly by být odolné proti rušičkám. Náklady na nákup dronů, údržbu, opravy či vybavení policejních specialistů se v materiálech pro jednání vládního kabinetu odhadují na 43 milionů korun, další peníze budou potřeba na platy nových policistů.

Nová jednotka má spadat pod leteckou službu a celkem má mít 28 členů. Prvních deset lidí by chtěla policie přijmout letos. Pro obsluhu stroje jsou potřeba dva lidé - jeden bezpilotní letoun řídí a druhý se stará o systémy. První základna by měla být připravena nejpozději v příštím roce v Praze, v ostatních městech vzniknou nejpozději ve druhé polovině roku 2019.

Jak na ostatní drony?

Vládní materiály zároveň upozorňují na možná rizika spojená s rostoucí oblíbeností dronů mezi lidmi. Zařízení mohou například nést výbušniny nebo pořizovat záznamy pro přípravu trestného činu či teroristického útoku.

Metod, jak ovládnout cizí dron, má policie na výběr celkem dost

Česká policie zatím nemá speciální zařízení, které by bylo schopné rozpoznat bezpilotní letoun a zneškodnit ho. Do roku 2020 se proto chce podílet na testování a vývoji systému, který by umožnil nad podezřelými přístroji převzít kontrolu. Systém by měl umět monitorovat předem určený vzdušný prostor a odklonit stroj jinam.

BRAND24

Do té doby chce policie koupit zařízení, která jsou nyní dostupná. Jde například o elektronické rušičky, radary nebo analyzátory radiového signálu. Tato zařízení by se měla objevit na některých důležitých budovách včetně prezidentských sídel. Policie by chtěla pořídit i dvě speciální vozidla s tímto vybavením.

Dále čtěte:

Hrozba ze vzduchu: Němci se obávají útoků dronů na stadiony

Írán představil neviditelnou stíhačku. Expertům je k smíchu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).