Menu Zavřít

Po půl roce dohodnuto. Praha má staronovou koalici

28. 4. 2016
Autor: ČTK

ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) podepsaly v Praze koaliční smlouvu. Staronová koalice vznikla po půl roce vyjednávání. Smlouvu podepsalo 34 ze 65 zastupitelů. Prozradil to předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina.

Strany začaly dokument podepisovat již ve středu večer, zástupci stran si jej ale předali dnes ráno. Pod koaliční smlouvou musí být podepsáni všichni zastupitelé koaličních stran či členové jejich klubů. „Dnes ráno jsme si podepsaný dokument předali,“ řekl Březina.

Koalice měla po volbách v roce 2014 většinu 33 hlasů, nyní má o jeden více. Do zastupitelského klubu ČSSD totiž vstoupila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která původně kandidovala za TOP 09, ale po volbách ze strany vystoupila a donedávna byla nezávislou zastupitelkou.

Kritika opozice

Na jednání zastupitelstva kritizovala vznik koalice opozice. „Nevěřím tomu, že koalice bude funkčnější, akčnější a že bude spravovat město lépe. Nevěřím, že primátorka Adriana Krnáčová udělá větší počin, než že vykydala v zoo slonům hnůj. Přiznejte na rovinu, že jste koalice trafik. Dotáhli jste k dokonalosti to bolševické: každému podle jeho potřeb,“ řekl zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík.

Námitky opozice odmítl místopředseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher. „Koalice vznikala složitě, to nikdo nepopírá, ale je standardní a vznikala zcela normálně, stejně jako kterékoliv koalice v minulosti,“ řekl Nacher.

Opozice rovněž kritizovala to, že zastupitelé nedostali na stůl materiál, v kterém nová koalice rozdělila místa v magistrátních výborech. Kritizovali to například Tomáš Jílek (TOP 09) nebo Alexandra Udženija (ODS). Podle materiálu přibudou placená místa ve výborech. Nově vznikne například výbor pro sociální politiku, Smart Cities a evropské fondy, který byl dosud spojen s výborem pro dopravu. Namísto 11 výborů jich tak má být 14. Hnutí ANO má mít namísto dvou čtyři placené předsedy výborů, nově budou placeni zastupitelé Jiří Haramul a Eliška Kaplicky Fuchsová. Předsedové mají plat zhruba 80 tisíc korun měsíčně.


Čtěte dále:

BRAND24

Adriana Krnáčová: Vážím si dalajlamy, ale uznávám jednotu čínského území

Pražskému letišti se daří. Přibyli mu cestující, lety i cargo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).