Menu Zavřít

Pence: USA a EU musí bezpečnostním hrozbám čelit společně

20. 2. 2017
Autor: čtk

Spojené státy a Evropská unie sdílejí stejné hodnoty a stávajícím hrozbám pro bezpečnost a stabilitu musí čelit společně. V Bruselu to dnes prohlásil americký viceprezident Mike Pence po setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Pence také zdůraznil, že USA nadále počítají se spoluprací a partnerství s Evropskou unií.

Přes všechny rozdíly podle amerického viceprezidenta mají obě strany společné hodnoty i dědictví. „A především stejný smysl - podporovat mír a prosperitu, svobodu, demokracii a vládu práva. A těmto cílům zůstáváme oddáni,“ poznamenal Pence.

Pence zároveň vyzval evropské společenství k intenzivnější spolupráci v boji s islámským terorismem. Spojené státy jsou podle něj připraveny pokračovat a rozvíjet spolupráci při zajišťování kolektivní bezpečnosti a boji s terorismem, závisí prý na tom bezpečnost Evropské unie i občanů Spojených států. „Musíme být silní a jednotní,“ prohlásil.


Spojenci z NATO musí pro společnou obranu dělat víc, říká Pence

 Viceprezident USA Mike Pence na bezpečnostní konferenci v Mnichově


Pence před novináři připomněl necelý rok staré teroristické útoky v Bruselu, který si v březnu 2016 vyžádaly přes tři desítky obětí. „Jsme odhodláni dělat - společně s EU a našimi dalšími spojenci v Evropě - vše, co můžeme, aby se podobné útoky už nikdy neopakovaly,“ prohlásil americký viceprezident.

BRAND24

Likvidaci islámského terorismu označuje nový americký prezident Donald Trump za jeden z hlavních cílů své administrativy. Spojené státy vedou mezinárodní koalici, která na území Sýrie a Iráku bojuje s teroristickou organizací Islámský stát. Snahou zmírnit teroristickou hrozbu také Trumpova administrativa obhajuje kontroverzní a soudy zastavený dekret o zákazu vstupu na území USA pro občany sedmi muslimských zemí.

Pence vyzval Rusko k plnění závazků
Mike Pence dal v Bruselu najevo, že Spojené státy nemění pohled na ukrajinskou krizi. USA podle něj trvají na suverenitě a územní celistvosti evropských států. Po jednání s šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem Pence prohlásil, že je třeba, aby Rusko plnilo závazky vyplývající z mírových dohod z Minsku. Obě strany ukrajinského konfliktu podle něj musejí okamžitě zajistit příměří.

Pence dodal, že v souladu s přáním nového prezidenta Donalda Trumpa, budou také Spojené státy hledat novou „společnou půdu“ ve vztazích s Ruskem.

USA ovšem dál pokládají Rusko za odpovědné za vývoj na východě Ukrajiny a Moskva má podle Pence přispět ke zmírnění stávajícího násilí v oblasti, příměří mají ale zajistit obě strany konfliktu. „Musí začít dnes, je to v zájmu míru a životů nevinných lidí,“ podotkl Pence.

„V reakci na ruskou snahu překreslit mezinárodní hranice silou budeme dál podporovat úsilí NATO v Polsku a Pobaltí,“ upozornil v Bruselu americký viceprezident. V reakci na ruský postup v ukrajinské krizi přistoupila Severoatlantická aliance k největšímu posílení své obranyschopnosti na východním křídle od konce studené války. V mezinárodních jednotkách ve třech pobaltských členských zemích a v Polsku jsou zastoupeni také američtí vojáci.

Dále čtěte:

Zvyšte obranné výdaje, jinak utlumíme závazky, hrozil Mattis v NATO

NATO je institucí studené války, tvrdí šéf ruské diplomacie Lavrov


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).