Menu Zavřít

Pelta zadržen. Policie provedla razii v sídle FAČR i na ministerstvu školství

3. 5. 2017
Autor: archiv mf

V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově ve středu zasahovala policie, která zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Policie vyslýchá i bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

Vyšetřovatelé prohledávali kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde rovněž zasahovali stejně jako na pražském magistrátu.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

Pelta podle svého advokáta Bronislava Šeráka nebyl vyslýchán ani obviněn. Zadržen je kvůli tomu, aby pomáhal při prohlídkách v budově asociace, které se podle právního zástupce týkají dotačních programů ministerstva školství vůči FAČR a dalším sportovním svazům.

„Pan předseda nebyl vyslýchán, spolupracuje a komunikuje s policií. Vydává doklady, označuje doklady, které policie hledá,“ řekl novinářům Šerák. „Nedostali jsme nic,“ odpověděl na dotaz, zda byl Pelta obviněn.

Podle Šeráka se policejní akce na Strahově protáhne až do noci. „Předpokládáme podle sdělení policie, že prohlídky budou probíhat do nočních, možná ranních hodin. Následně budou probíhat výslechy jednotlivých osob. Bližší informace podáme až ráno,“ uvedl Šerák.

Dvaapadesátiletý Pelta je předsedou FAČR od roku 2011. Funkci by měl obhajovat na valné hromadě 2. června v Praze.

Policie kromě sídla FAČR na Strahově zasahovala také na MŠMT v pražské Karmelitské ulici a na stadionu fotbalového klubu v Jablonci, který spoluvlastní právě Pelta.

„V tuto chvíli mohu potvrdit, že několik osob ze sekce sportu včetně paní náměstkyně (Kratochvílové) podává informace Policii České republiky v této věci,“ řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová. Dodala, že se zásah týká sportovních dotací, souvislost s razií na Strahově ale nepotvrdila.

Policie přišla i do kanceláří ČUS
„V souvislosti s vyšetřováním, které Policie ČR zahájila v sídle FAČR, zapečetily policejní orgány toho dne (ve středu) večer také tři kanceláře v sídle České unie sportu,“ uvedl v prohlášení místopředseda ČUS Marek Hájek.

„V současné době nevíme, co je smyslem a cílem této akce, a čekáme na vysvětlení a další informace orgánů činných v trestním řízení. Česká unie sportu je přesvědčena, že její hospodaření je bezproblémové a mnohokrát deklarovala, že i v případě čerpání státních dotací vždy zastávala maximální transparentnost,“ dodal.

Server seznam.cz uvedl, že policie kromě Pelty zadržela také další výraznou postavu českého sportu Janstu. Oba spolu dlouhodobě spolupracují ve snaze získávat peníze pro český sport. ČUS a FAČR vzájemně obchodovaly při směně majetku na Strahově, kde se uskutečnila rekonstrukce stadionu Přátelství. Ten by mohl být bodem vyšetřování. Na rekonstrukci za zhruba 81 milionů korun se finančně podílelo ministerstvo školství a také magistrát Prahy. Ministerstvo mělo investovat prostřednictvím dotací 50 milionů, Praha 10 milionů.

Policie zasahovala i na magistrátu, kde zadržela zastupitele Karla Březinu (ČSSD) a ředitelku odboru sportu Soňu Fáberovou. Březina se jako poradce ministryně školství Kateřiny Valachové pro regiony a sport na rekonstrukci podílel, zároveň je místopředsedou Středočeského fotbalového svazu.

BRAND24

Dále si přečtěte:

Sportem se v Česku uživí jen zlomek z aktivních sportovců

Náčelník Velká kapsa. Razie v TSK odkryla desítky nových podezřelých zakázek

 Ladislav Pivec byl pověřen vedením TSK. Policie ho podezřívá z přijímání úplatků. On sám ani TSK kauzu nekomentují. Zmanipulovaných mohlo být až čtyřicet tendrů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).