Menu Zavřít

Pelikán po schůzce v Lánech popřel, že by se Zemanem probírali Čapí hnízdo

23. 9. 2017
Autor: profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman se svými experty a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) ocenili, jak se za uplynulé roky zrychlilo soudní řízení a k lepšímu změnilo vězeňství. Úkolem do budoucna je podle nich zkvalitnit výběr soudců. Pelikán to řekl po dnešním více než čtyřhodinovém jednání v Lánech. O konkrétních kauzách se podle ministra při schůzce nemluvilo.

„Myslím, že jsme se shodli na tom, že tím hlavním úkolem teď je přijmout jasná pravidla pro výchovu a výběr nových soudců tak, aby skutečně ti nejlepší z každé generace vstupovali do justice,“ uvedl Pelikán. Jednání označil za příjemnou a otevřenou debatu o stavu justice.

V oblasti vězeňství podle něj expertní tým konstatoval, že se povedlo nastartovat kroky směřující ke snížení počtu vězňů. Předmětem debaty byl i projekt elektronických náramků, které by měly sledovat výkon trestu domácího vězení a ulevit tak přeplněným věznicím. Jejich dodávku pozastavily námitky vůči tendru. Ministr k tomu uvedl, že dostal „nějaké pozitivní zprávy“ a během příštího týdne bude moci sdělit více.

Účastníci jednání podle něj neřešili ani kauzu Čapí hnízdo, ani ústavní žalobu kvůli použití odposlechů v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. „Já o tom ani nevím,“ řekl k Rathovu kroku ministr. „My jsme se vůbec nebavili o konkrétních kauzách, protože si myslím, že není správné, abychom debatovali konkrétní případy,“ dodal.

Zeman před týdnem uvedl, že o případu Čapího hnízda hovořil s Pelikánem během jejich úterní schůzky na Hradě, protože ho zajímal ministrův názor na případ, v němž byl vydán k trestnímu stíhání šéf ANO Andrej Babiš. Pelikán již dříve uvedl, že policejní žádost Sněmovně o vydání Babiše má ovlivnit volby, Podle Zemana by celá kauza mohla být policejní provokací. Policie i žalobci se proti tomu ohradili.

BRAND24

Čtěte také:

Šéf policie Tuhý: Vyšetřování kolem Čapího hnízda není žádná provokace

Žralok delfínem. Slovo podvod je Babišovým druhým jménem

Do živých kauz nesmím, řekl Chovanec k pozvánce na Hrad

Je to kampaň! A to zásadně odmítám

Pseudoandrej

 Páral


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).