Menu Zavřít

Palestinská samospráva přestala platit za elektřinu pro Gazu. Šílený čin, tvrdí Hamas

27. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Palestinská samospráva zastavila Izraeli platbu za dodávky elektřiny do Pásma Gazy z Izraele. Palestinskému přímořskému území se dvěma miliony obyvatel tak hrozí úplné zastavení dodávek elektřiny. Samospráva, která sídlí na Západním břehu Jordánu, chce podle izraelských zdrojů tímto opatřením donutit k ústupkům radikální Hamas, který pásmu vládne.

Předseda samosprávy Mahmúd Abbás pohrozil už před čtrnácti dny, že pokud Hamas nepředá samosprávě část kontroly nad Gazou, přistoupí Ramalláh, kde sídlí úřady samosprávy, k bezprecedentním opatřením.

Hamas pásmu vládne od roku 2007 a území se v poslední době potýká s horšící se ekonomickou situací. Agentury OSN, které na místě působí, upozornily, že energetická situace začíná být neúnosná, protože proud se vypíná mnoho hodin denně.

Abbásova samospráva čelí kritice, že nemá pod kontrolou obě palestinská území a nedokáže sestavit jednotnou vládu.

Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí označil rozhodnutí zastavit platbu za „vážné vyhrocování situace a šílený čin“.


Přečtěte si více o politice Izraele při osidlování Západního břehu:

Izrael legalizoval tisíce obydlí na pozemcích Palestinců

Izraelská osada Carmel na okupovaném Západním břehu


Izrael Hamas řadí k teroristickým organizacím a přímo s ním nejedná. Správní otázky, k nimž patří dodávky elektřiny a paliva, řeší se samosprávou. Tento úřad mocenský boj s Gazou zostřil už nedávno, když zavedl daň na palivo dovážené z Izraele pro jedinou elektrárnu v Gaze. Hamas nebyl schopen finanční požadavky plnit, takže elektrárna je čtrnáct dní odstavená.

Do pásma vede několik elektrických linek z Izraele, který tam dodává proud vyrobený na svém území. Izrael za dodávku proudu touto cestou měsíčně účtuje 40 milionů šekelů (270 milionů korun). „Palestinská samospráva nás informovala, že s okamžitou platností zastavuje platbu za elektřinou dodávanou do Gazy z Izraele,“ uvedl izraelský úřad zajišťující kontakt s palestinským vedením. Podle izraelských zdrojů potřebuje Pásmo Gazy denně 400 megawattů elektřiny, aby byla zajištěna celodenní dodávka spotřebitelům.

BRAND24

„S dvacetihodinovými výpadky proudu denně a s tenčícími se zásobami pohonných hmot hrozí zastavení základních služeb,“ řekl koordinátor humanitární pomoci OSN pro Gazu Robert Piper. Podle údajů OSN je elektrárna v Gaze za plného provozu schopna denně vyrobit 60 megawattů elektřiny, z Izraele přichází 125 megawattů a další 25 z Egypta.

Čtěte dále:

Summit v Paříži podpořil samostatnou Palestinu a Izrael

Izrael: velvyslanci půjdou kvůli rezoluci OSN na „kobereček"

Izrael se nepodřídí rezoluci OSN, prý je neobjektivní a hanebná


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).