Menu Zavřít

Odhady: Německé volby vyhrála CDU/CSU, Merkelová bude pokračovat

24. 9. 2017
Autor: čtk

Německé parlamentní volby vyhrála podle aktualizovaného odhadu jasně konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Třiašedesátiletá politička tak i přes výrazné oslabení zůstane v čele vlády. S odstupem druhá skončila dosud koaliční sociální demokracie (SPD), která okamžitě oznámila odchod do opozice. Třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu bude protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD), jejíž vstup do parlamentu představuje přelom v dějinách spolkové republiky.

CDU/CSU získala podle prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 33,1 procenta hlasů, SPD 20,4 procenta. Obě strany současné velké koalice si tak oproti předchozím volbám značně pohoršily. CDU/CSU měla v roce 2013 podporu 41,5 procenta voličů, SPD 25,7 procenta. Sociální demokraté skončili podle prognózy i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13,2 procenta Alternativa pro Německo, která bude podle mnohých první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude také Levice s 8,9 procenta a Zelení s 9,3 procenta. Po čtyřleté přestávce se do něj vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,4 procenta hlasů.

Sociální demokraté na jasný neúspěch reagovali prohlášením, že nebudou pokračovat v dosavadní velké koalici s CDU/CSU a odejdou do opozice. V úvahu tak přichází v zásadě jen koalice CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených.

Oslabení CDU/CSU, která pod Merkelovou svého dosud nejhoršího výsledku dosáhla v roce 2009 se 33,8 procenta, předvolební průzkumy předpovídaly, takto dramatický propad se ale nečekal. Ještě v červenci se konzervativní unie pohybovala kolem 40 procent, od té doby ale postupně klesala. Poslední průzkumy před volbami jí přisuzovaly většinou kolem 36 procent hlasů.

Dohromady strany dosavadní vlády - CDU/CSU a SPD - přišly podle odhadů o téměř 14 procentních bodů. Ztratila i nejmenší z nich - bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). Ostatní strany, které budou v parlamentu, naopak posílily o více než 15 bodů. Někteří pozorovatelé už v souvislosti s výsledky hovoří o volebním zemětřesení a tektonických změnách na německé politické scéně.

Příští Spolkový sněm by mohl mít 631 křesel, nenaplní se tak prognózy o tom, že se počet poslanců v komplikovaném volebním systému zvýší až na zhruba 680. Blok CDU/CSU by v něm mohl mít 219 křesel, SPD 135, AfD 87. Svobodní demokraté mohou počítat se 69 mandáty, Zelení s 62 a Levice s 59.

BRAND24

Aktuální vývoj sledujte ŽIVĚ:

Volby v Německu online: Merkelová jasným vítzem. Úspěli i populisté z AfD

Související články:

Němci už odpočítávají. Jaké koalice mohou přinést víkendové volby?

Merkelová bude podle průzkumu jasným vítězem, třetí by mohla být AfD

Jak volí bývalé východní a západní Německo? Dodnes velmi odlišně

Němečtí voliči stárnou. Politici ale cílí i na mladé

Důchody a chudoba seniorů. I Merkelová má svá tabu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).