Menu Zavřít

Obstrukce? Pelikán odmítl zprostit Zemana mlčenlivosti pro slyšení před komisí

17. 8. 2017
Autor: Euro

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nezprostil nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana mlčenlivosti pro slyšení před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) mluví o naschválu a o obstrukci. Pelikán poukazuje na to, že žádosti o zbavení mlčenlivosti nebyly zdůvodněny tak, jak požaduje zákon o státním zastupitelství.

„Musím to brát jako obstrukci ministra spravedlnosti za hnutí ANO, které od počátku nesouhlasilo se zřízením komise,“ řekl dnes Plíšek. Pelikán argumentuje tím, že zákon vyžaduje pro zbavení mlčenlivosti vážné důvody. Žádná ze dvou dosavadních žádostí požadavkům zákona podle ministra neodpovídá.

„Zmíněné vážné důvody nebyly ani v jedné z doručených žádostí uvedené. Z tohoto důvodu nebylo možné žádosti o zbavení mlčenlivosti zatím vyhovět. Nejedná se schválnost či obstrukci, ale dodržování zákona o státním zastupitelství,“ sdělil Pelikán prostřednictvím mluvčí ministerstva. Plíšek ale říká, že žádosti byly konzultovány s právníky a další svědci na základě prakticky stejné žádosti zproštěni mlčenlivosti jinými lidmi byli.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s předsedou ANO Andrejem Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.


Živé policejní spisy jsem s Babišem neprobíral, zopakoval novinář Přibil

 Novinář Marek Přibil vypovídal před sněmovní vyšetřovací komisí


Plíšek uvedl, že Pelikánovo rozhodnutí nebude mít na práci komise zásadní dopad. Navzdory tomu s ním bude chtít o záležitosti debatovat na úterním jednání komise, na které byl ministr pozván. Dorazit by měl také Zeman, ač o konkrétních případech úniků nebude moci vypovídat.

BRAND24

S Pelikánem, jenž podle předsedy mlčenlivosti zbaven byl, by měla komise podle Plíška probrat jeho pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření, která by takovému jednání bránila. V obdobném duchu by se mělo nést rovněž Zemanovo slyšení. Před komisi by měla v úterý předstoupit také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

O nahrávkách Andreje Babiše dále čtěte:

Další Babišova nahrávka: Havla podle něj prosadila Moskva

Od redaktora jsem živý policejní spis nedostal, tvrdí Babiš

Další nahrávka: Babiš řeší s Přibilem živý policejní spis


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).