Menu Zavřít

Obama o Clintonové: Na funkci prezidenta nebyl nikdo nikdy vhodnější

28. 7. 2016
Autor: čtk

Americký prezident Barack Obama si myslí, že nikdo nikdy nebyl pro funkci prezidenta vhodnější než Hillary Clintonová, včetně jeho samého či jejího manžela Billa. Prohlásil to ve středu ve Filadelfii na nominačním sjezdu demokratů. Síla a velikost Ameriky podle něj nezáleží na Donaldu Trumpovi, který prý šíří jen zlobu a nenávist.

Obama pochválil Clintonovou za kampaň v primárkách v roce 2008, kdy byl jejím soupeřem. Když ji pak jako prezident USA nabídl funkci ministryně zahraničí, byla prý překvapená. „Nakonec ale řekla ano, protože věděla, že v sázce je cosi většího, než je kdokoli z nás dvou,“ prohlásil prezident.

Obama obhajoval výsledky svých dvou prezidentských mandátů. Ekonomika země se podle něj vzpamatovala a světový řád obstál navzdory krizím. „Podle mnoha měřítek je naše země silnější a bohatší, než když jsme začínali,“ uvedl. Za úspěch označil dopadení Usámy bin Ládina, uzavření jaderné smlouvy s Íránem a „novou kapitolu“ po normalizaci vztahů s Kubou.

„Změna nikdy není snadná,“ řekl prezident a dodal, že změny nelze provést „během jednoho mandátu a dokonce ani během jednoho života“.

Obama kritizoval „hluboce pesimistickou vizi Ameriky,“ která podle něj minulý týden vzešla z republikánské nominační konference. Trump ani jeho stoupenci nedokázali navrhnout žádné řešení naléhavých problémů. Místo toho šířili „zášť, obviňování, zlobu a nenávist,“ konstatoval. „To není Amerika, jakou znám, ta je plná odvahy, optimismu a důvtipu,“ dodal.

Obama řekl, že zná spoustu podnikatelů, kteří dosáhli stejného úspěchu jako Trump. Nezanechali ale za sebou soudní spory, nezaplacené zaměstnance ani davy lidí, kteří se cítí podvedeni, prohlásil. „Zajímají-li se voliči o to, kdo ochrání je a jejich rodiny v nebezpečném světě, pak bude jejich volba jasná,“ konstatoval prezident, po jehož boku se v závěru projevu překvapivě objevila Hillary Clintonová, s níž se objal.


Čtěte také:

BRAND24

V dusnu. Demokraté zahájili nominační sjezd

Karta se otáčí? Trump poprvé vede na Clintonovou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).