Menu Zavřít

Novinka pro motoristy: vůz je možné přihlásit na kterémkoliv úřadu

1. 6. 2017
Autor: Archiv Euro

Motoristé mohou přihlásit auto na kterémkoliv úřadu obcí s rozšířenou působností. Umožňuje to novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která dnes začíná platit. Dosud museli motoristé chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřadech podle svého bydliště nebo sídla firmy.

Součástí novely je povinnost autoservisů oznámit majiteli při zásadních zásazích do vozu, například při odstranění filtru pevných částic, že tím vozidlo ztrácí způsobilost provozu.

Povinnost informovat byla do novely vložena proto, že v minulosti se při odhalení podobných změn majitel vozidla často odvolával na to, že je udělali v servisu bez jeho vědomí. Servisy mohou být postiženy až půlmilionovou pokutou za to, že klienty o změnách odporujících řádnému používání vozidla dostatečně neinformovaly. Motoristé pak mohou za nepovolené úpravy, jako je třeba montáž sportovních ochranných rámů, aerodynamických křídel či zabarvení skel, dostat pokutu až 50 tisíc korun. V některých případech mohou být postiženi i dvojnásobnou částkou.

BRAND24

Více o motoristickém světě si přečtěte na webu Autobible.cz

Zjednodušením pro motoristy má být možnost nechat úřad přepsat prodané auto na nového majitele bez toho, že by nový majitel k tomu poskytl součinnost. Dosud se museli prodávající a kupující dohodnout a společně do deseti dnů podat žádost na registr vozidel nebo tak učinit na základě plné moci. Do dokončeného převodu na nového majitele byl za majitele považován původní vlastník, kterému tak například mohly chodit pokuty za přestupky, které s jeho vozidlem spáchal nový majitel.

Přečtěte si také:

Škoda Kodiaq dostala pět z pěti hvězdiček za bezpečnost

Mýtné pro osobní auta v Německu bude. Evropská komise už souhlasí

Pražský magistrát vyzývá: Nekupujte si Škodu Karoq ani Škodu Kodiaq


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).