Menu Zavřít

Nová bankovní rada ČNB si rozdělila kompetence

1. 7. 2016
Autor: Michael Tomeš, E15

Jiří Rusnok se dnes ujal funkce guvernéra České národní banky. Nový člen bankovní rady Vojtěch Benda bude dohlížet na činnost správní sekce, peněžní oběh a platební styk, ekonomický výzkum a pobočkovou síť. Další nový člen Tomáš Nidetzký bude mít na starosti sekci dohledu a sekci licenčních a sankčních řízení.

Bankovní rada řídí organizační útvary ústředí a pobočky ČNB jako kolektivní orgán. Ředitelé sekcí a samostatných odborů v rámci svých pravomocí odpovídají bankovní radě za řízení jim svěřených agend.

Jiří Rusnok dnes ve funkci guvernéra nahradil Miroslava Singera, kterému skončil druhý šestiletý mandát a nemohl být znovu jmenován. Zároveň do sedmičlenné bankovní rady zasedli Benda s Nidetzkým, kteří v ní nahradili Singera a Kamila Janáčka.

Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. První funkční období prezidenta Miloše Zemana, které končí v březnu 2018, tak v bankovní radě přečkají viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady loni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Rusnokem.

BRAND24

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.


Přečtěte si také:

ČNB pokračuje v intervencích, sazby zůstávají na historických minimech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).