Menu Zavřít

Nenávist v USA: počet protimuslimských skupin se ztrojnásobil

23. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ve Spojených státech v posledních letech přibývá aktivních nenávistných skupin. Jednoznačně největší nárůst zaznamenaly protimuslimské skupiny, jejichž počet se během jediného roku ztrojnásobil. Vyplývá to ze zkoumání levicově zaměřené neziskové organizace Southern Poverty Law Center (SPLC), která provádí měření nenávistných skupin už třicet let. Podle ní za tím stojí především rétorika současného prezidenta USA Donalda Trumpa.

Vrchol v počtu aktivních nenávistných skupin v USA nastal podle SPLC v roce 2011, kdy jich na území Spojených států působilo 1018. Během následujících tří let se jejich počet snížil až na 784, v posledních dvou letech se ale trend znovu obrátil a rapidně jich přibývá. V loňském roce jich bylo už 917.

Vývoj počtu aktivních nenávistných skupin v USA:  Vývoj počtu aktivních nenávistných skupin v USA Zdroj: Southern Poverty Law Center

Největší zastoupení mezi nenávistnými skupinami mají černošské separatistické spolky, kterých SPLC eviduje 193. Jejich počet lehce narostl zejména v souvislosti s protesty proti policejní brutalitě na Afroameričanech. Na tento sociální problém nejvíce upozorňuje hnutí Black Lives Matter, které ovšem SPLC do svých výsledků nezahrnulo, protože na rozdíl od ostatních nevyzývá k násilí na bílých občanech USA či na policii.

Mapa aktivních nenávistných skupin v USA:  Mapa aktivních nenávistných skupin v USA Zdroj: Southern Poverty Law Center

Krajně pravicové skupiny jsou rozděleny do více odnoží. Tou nejpočetnější zůstává Ku Klux Klan se 130 pobočkami. Po stovce skupin je evidováno u neonacistů a bílých nacionalistů, téměř osmdesát pak u rasisticky zaměřených skinheadů. Právě na Ku Klux Klan byla loni zaměřena velká pozornost poté, co nejznámější bývalý člen klanu David Duke veřejně podpořil Donalda Trumpa. Republikánský kandidát nejprve nechtěl jeho podporu odmítnout a učinil tak až na nátlak médií a veřejnosti.

Nejrapidnější nárůst byl zaznamenán u protimuslimských skupin. Zatímco v roce 2015 jich v USA působilo 34, loni jejich počet narostl téměř trojnásobně na 101. Ještě v roce 2010 jich bylo jen pět. SPLC vidí za tokovým nárůstem především Trumpovu politiku, konkrétně pak jeho hrozby omezení muslimské imigrace, které vyústily v lednové exekutivní nařízení, zamezující vstup do USA všem lidem ze sedmi zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Nenávist vůči muslimům rozdmýchal například i útok na klub v Orlandu, během něhož bylo zabito 49 lidí.


Zbortí se Trumpův domek z karet? Čtěte více

Respektujte existenci, nebo očekávejte odpor, stojí na transparentu během demonstrace proti trumpovu migračnímu dekretu v Londýně


„Odchod Michaela Flynna jen těžko změní útoky na americké muslimy,“ poukazuje na konec Trumpova bezpečnostního poradce Mark Potok, hlavní autor zprávy. Flynn je známý svými protimuslimskými výroky, na twitteru například tvrdil, že strach z nich je racionální. Potok říká, že v Trumpově blízkosti zůstávají další muži s protimuslimským smýšlením, například jeho vrchní poradce Steve Bannon či Stephen Miller.

Vývoj počtu protimuslimských skupin v USA od roku 2010:  Vývoj počtu protimuslimských skupin v USA od roku 2010 Zdroj: Southern Poverty Law Center

BRAND24

Zatímco počet nenávistných skupin stále roste, jejich aktivita v ulicích (protesty a násilnosti) podle SPLC klesá. Kromě stále větší role sociálních sítí a digitálních médií za tím levicová nezisková organizace vidí fakt, že extremisté nemuseli svolávat vlastní akce, když se mohli zúčastnit Trumpových mítinků.

Dále čtěte:

Autokratický trumpoměr: I. díl

Myslí jako Trump? Většina Evropanů s jeho „stopkou" pro muslimy souhlasí

Univerzitu v Berkeley ovládlo násilí. Seberu vám dotace, pohrozil Trump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).