Menu Zavřít

Německo utlumí vzestup zelené energie

8. 7. 2016
Autor: Statkraft, CC BY-NC-ND 2.0, Flickr

Po několika měsících sporů schválil dnes německý Spolkový sněm reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Snížit by se tak měl mimo jiné růst nákladů, které v ceně elektřiny nesou spotřebitelé, a zmírnit by se mělo i přetěžování přenosové soustavy, které se dotýká i okolních zemí včetně Česka.

Nový zákon od příštího roku změní systém financování obnovitelných zdrojů. Pro nové elektrárny už nebudou vypisovány garantované výkupní ceny elektřiny na 20 let, ale přejde se na systém tržních aukcí. Kdo bude po státu požadovat nejmenší podporu na provoz svého zařízení, ten dostane povolení k jeho uvedení do provozu.

Úřady také stanoví roční limity na instalaci nových větrných elektráren na pevnině i na moři i na solární elektrárny a zařízení na biomasu.

Zvláštní omezení bude platit pro severní Německo, kde vznikají větrné elektrárny nejrychleji. Kvůli nedostatečné infrastruktuře ale vznikají problémy při přenosu elektřiny z těchto zdrojů do míst s největší spotřebou na jihu Německa, což vedlo v minulosti i k přetěžování přenosových soustav okolních zemí včetně Česka.

Zákon dnes Spolkovým sněmem prošel hlasy vládních křesťanských a sociálních demokratů. Zelení a Levice varovali před zbrzděním odklonu od získávání energie v jaderných elektrárnách a spalováním fosilních paliv. Ministr hospodářství a vicekancléř Sigmar Gabriel, jehož ministerstvo zákon připravilo, to ale odmítl.

Němcům by zelená energie mohla brzy stačit. Čtěte:

Na chvíli zelení. Němci si vystačili s obnovitelnými zdroji

Solární elektrárna, ilustrační foto

Spolková rada, v níž jsou zastoupeny jednotlivé spolkové země, nemusí zákon schvalovat, může ale značně oddálit jeho vstup v platnost. Podle očekávání by ho ale mohla schválit ještě na svém dnešním zasedání.

Velkorysá podpora zelených zdrojů vedla v Německu k prudké expanzi větrných a solárních zařízení. To ale v největší evropské ekonomice prudce zvýšilo náklady na energii, protože nové zdroje stlačily dolů burzovní cenu proudu. Tím vzrostl i rozdíl mezi reálnou a garantovanou cenou elektřiny, který doplácejí spotřebitelé.

BRAND24

Ti nyní platí v rámci koncové ceny elektřiny 6,35 centu (1,71 koruny) za kilowatthodinu na podporu obnovitelných zdrojů, v roce 2010 to ještě bylo 2,05 centu (55 haléřů) za kilowatthodinu.

Z obnovitelných zdrojů v současnosti pochází 30 procent německé energie. Do roku 2050 by chtěl Berlín podíl zvýšit až na 80 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).