Menu Zavřít

Několik lidí už zná výsledky německých voleb

24. 9. 2017
Autor: čtk

Volební místnosti se dnes v Německu zavřely v 18:00, ale už nejméně půl hodiny předtím zhruba pětice lidí věděla, jak parlamentní volby dopadnou. Jde o zaměstnance agentury pro výzkum veřejného mínění Infratest dimap, která se celý den ptá voličů, jak hlasovali, a přesně v 18:00 zveřejní první odhady výsledků.

Představu o základních obrysech dnešního výsledku měla berlínská centrála agentury už asi dvě hodiny po otevření volebních místností. „Od zhruba 10, 11 hodin budeme každou hodinu dostávat průběžné vyhodnocení,“ řekldopoledne šéf společnosti Nico Siegel. „Máme spolupracovníky ve více než 600 volebních obvodech, kteří se od 8:00 lidí ptají, jak hlasovali,“ popisuje postup, při němž agentura za celý den vyzpovídá kolem 120 tisíc voličů.

Zvláště první čísla je podle něj nutné brát s rezervou. „Víme, že se během dne trendy mění. Typické je, že Zelení v průběhu volební neděle spíše posilují. Jejich voliči vstávají zřejmě později nebo chodí přinejmenším později volit,“ podotýká s úsměvem. „U CDU (Křesťanskodemokratické unie) je průběh opačný,“ říká.


Nedůvěra Němců k Rusku má racionální základ Německé volby: tajné služby jsou kvůli ruským hackerům ve střehu

Kancléřka Angela Merkelová i šéf rozvědky (BND) Bruno Kahl mají jasno. Před ruskými hackerskými útoky a dezinformačními kampaněmi v předvolebním boji se Německo musí mít na pozoru


Během dne ale váha dat získaných z rozhovorů s voliči stále roste a odpoledne už se může jasně rýsovat, jak volby dopadnou. První prognóza pro veřejnost je hotova půl hodiny před zavřením volebních místností. „V 17:30 víme, jakou prognózu zveřejníme,“ říká Siegel o číslech, která budou v 18:00 na veřejnoprávní televizi ARD sledovat miliony diváků.

Před zveřejněním podle něj prognózu, která se při posledních volbách od skutečného výsledku stran lišila v průměru o 0,3 procentního bodu, zná jen zhruba pět lidí uvnitř firmy. Politici se o ní sice pravidelně dopředu zajímají, Siegel se ale zapřísahá, že od něj ji nikdo před 18:00 nedostane.

BRAND24

Aktuální vývoj sledujte ŽIVĚ:

Volby v Německu online: Merkelová jasným vítzem. Úspěli i populisté z AfD

Související články:

Němci už odpočítávají. Jaké koalice mohou přinést víkendové volby?

Merkelová bude podle průzkumu jasným vítězem, třetí by mohla být AfD

Jak volí bývalé východní a západní Německo? Dodnes velmi odlišně

Němečtí voliči stárnou. Politici ale cílí i na mladé

Důchody a chudoba seniorů. I Merkelová má svá tabu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).