Menu Zavřít

Nebudeme jednat pod tlakem, brání se Kuba revizi dohody s Američany

19. 6. 2017
Autor: čtk

Kuba nebude jednat se Spojenými státy, pokud na ni bude Washington činit nátlak, či jí vyhrožovat. Prohlásil to šéf kubánské diplomacie Bruno Rodríguez, který je na cestě po Evropě. Reagoval tak na páteční projev prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil, že je nutné uzavřít s Havanou novou dohodu a v některých oblastech znovu zpřísnit uvolňování ve vzájemných vztazích.

„Nikdy nebudeme jednat pod tlakem či hrozbou, Kuba se nevzdá své suverenity a nezávislosti,“ prohlásil Rodríguez na tiskové konferenci při návštěvě Rakouska. Trumpův páteční projev před kubánským disentem v Miami označil za „groteskní podívanou“ jako vystřiženou z dob studené války. Trumpova slova podle Rodrígueze jen posílí patriotismus na Kubě.

V projevu na Floridě šéf Bílého domu mimo jiné oznámil, že chystá opětovné zpřísnění pravidel týkajících se cestování Američanů na Kubu či zasílání finančních prostředků na tento karibský ostrov. Trump hodlá také zakázat jakékoli platby podnikům, v nichž figuruje kubánská armáda. Ta vlastní různé společnosti, které ovládají mimo jiné značnou část aktivit v kubánském cestovním ruchu.


Přečtěte si, co prezidentu Trumpovi vadí na dohodě USA s Kubou, kterou zdědil po svém předchůdci:

Trump omezuje vstřícnost vůči Kubě

Už neoficiální reakce Havany na Trumpovo zvolení prezidentem hlásala, že lid se obává konce napravování vztahů obou zemí


Rodríguez rovněž dnes z Vídně pohrozil, že Kuba nebude vydávat do USA americké občany, jejichž vydání požadují americké soudy. Zmínil se například o Joanne Chesimardové, americké Afroameričance, která byla v 70. letech v USA odsouzena za vraždu policisty a po útěku z amerického vězení dostala na Kubě v roce 1984 politický azyl.

CONTENT24

Havana a Washington obnovily po více než půlstoletí diplomatické vztahy v červenci 2015 za Trumpova předchůdce prezidenta Baracka Obamy. Pro americké investice na Kubě sice stále platí hospodářské embargo, které USA zavedly začátkem 60. let a které může zrušit pouze Kongres, Obama ale využil svých pravomocí k uvolnění obchodních aktivit, které embargo výslovně nezakazuje.

Přečtěte si o čeké agendě vůči Kubě:

Dluh států vůči Česku se zvýšil na 38,2 miliardy. Nejvíce dluží Kuba


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).