Menu Zavřít

Navalnyj nemůže kandidovat na prezidenta, potvrdila volební komise

23. 6. 2017
Autor: ČTK

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj nemůže kandidovat v prezidentských volbách, protože byl pravomocně odsouzen. Uvedla to ústřední volební komise. Hlavu státu budou Rusové volit příští rok v březnu.

Stávající šéf státu Vladimir Putin, považovaný za jasného favorita, dosud oficiálně neoznámil, zda se bude ucházet o další šestiletý mandát, zatímco Navalnyj odmítá brát zřetel na rozhodnutí ruské justice a pokračuje ve volební kampani; v březnu a červnu zorganizoval v ruských městech demonstrace proti korupci ve špičkách režimu.

Podle právního rozboru ústřední volební komise „Navalnyj nemá pasivní volební právo“, tedy nemůže být zvolen prezidentem, ani právo sbírat peníze od občanů, ani utrácet je na „volební kampaň“, ani vytvářet své „volební štáby“, uvedla agentura Regnum.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu v procesu okolo údajného okradení lesnického podniku Kirovles. V květnu verdikt potvrdil odvolací soud. Rozsudek je tak pravomocný, což Navalnému podle ruských zákonů brání kandidovat na prezidenta ve volbách v březnu 2018.


Má ještě Putin co nabídnout? Přečtěte si více

 Ruský prezident Vladimir Putin


Navalného obhájce nicméně avizoval, že opět napadne rozhodnutí ruské justice u Evropského soudu pro lidská práva, který už jednou dal Navalnému za pravdu. Advokát připomněl, že ruský soud v opakovaném procesu znovu nepřipustil svědky a znalce obhajoby.

Navalnyj, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, své soudní procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina. Verdikt podle něj dokazuje, že Kreml ho před volbami hodnotí jako velmi nebezpečného.

V prakticky identickém procesu byl Navalnyj odsouzen již v roce 2013. Ale Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dospěl k závěru, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud, a tak loni v listopadu ruský nejvyšší soud odsuzující rozsudek zrušil a nařídil nový proces. V jeho rámci byl opozičník znovu odsouzen.


Velmistr Kasparov: Mafiánské Putinovo Rusko je třeba porazit hybridní válkou

 Gary Kasparov


Agentura Interfax tehdy poznamenala, že Navalnyj si hypoteticky může uchovat šanci kandidovat v prezidentských volbách, pokud dosáhne u štrasburského soudu uznání ruského verdiktu za nezákonný, a tím následně i jeho zrušení, anebo pokud u ruského ústavního soudu dokáže protiústavnost normy, která mu brání zúčastnit se voleb jako kandidát.

BRAND24

Navalnyj patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům velkých demonstrací proti režimu prezidenta Putina. V roce 2013 - ještě než byl pravomocně odsouzen - se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty, když získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo.

Dále čtěte:

Navalnyj se bude léčit ve Španělsku. Úřady mu vrátily pas

Ruské úřády zakázaly Chodorkovského opoziční hnutí

Chodorkovskij: Hledám Putinova soupeře pro rok 2018


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).