Menu Zavřít

Na Vltavu se dostanou větší lodě. Stát investuje 1,3 miliardy do zvednutí mostů

27. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Větší hotelové a nákladní lodě budou moci v budoucnu plout po Vltavě mezi Prahou a soutokem s Labem. Stát totiž za asi 1,3 miliardy korun zvedne osm mostů a jednu lávku pro pěší a provede další úpravy zmíněného úseku řeky. Uvedl to deník E15. Práce začnou již letos. Většinu nákladů pokryje dotace z EU, kterou minulý týden schválila Evropská komise.

Podjezdná výška na zmíněném úseku Vltavy v současnosti činí jen 4,5 metru. Velká turistická plavidla nebo nákladní lodě z Německa se tak podle deníku dosud dostanou jen na Labe, nebo do Česka vůbec nevplouvají. Chystané úpravy zvýší podjezdnou výšku na sedm metrů. Do budoucna by díky tomu mohly po Vltavě proplouvat i kontejnerové lodě, řekl E15 zástupce ředitele státního Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Zvýšeny budou muset být hlavně mosty na místních komunikacích, které vedou přes vraňansko-hořínský plavební kanál. Některé mosty budou zvýšeny a některé upraveny na zdvihací. Úpravy čekají také plavební komoru Hořín a rejdy zdymadla na pražské Štvanici. Podle Bukovského již bylo zahájeno stavební řízení a část staveb odstartuje ještě letos.

BRAND24

Většinu nákladů - 85 procent - pokryje dotace z evropského operačního programu Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility - CEF).

Přečtěte si také:

Nadzvukové dopravě se blýská na lepší časy. Nástupce Concordu má 76 zakázek

Evropská komise schválila Česku dopravní projekty za sedm miliard

Miroslav Zámečník: Až vyschnou prameny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).